– Kan gi en giftig blanding

Det kan si pang når restene av «Karl» slår seg sammen med et nytt lavtrykk og treffer Norge over helgen. – Men vi tror ikke det blir ekstremt, sier meteorologene som nå følger ekstra nøye med.

Prognoser for lavtrykk tirsdag 27. september 2016

GIFTIG BLANDING: To uvær møtes og samler krefter før de sikter mot Norge.

Foto: Bjart Eriksen (MET)

Denne helgen får Bermuda kjenne på kreftene til den tropiske stormen Karl. Deretter vender uværet nesen mot Atlanterhavet og samler nye krefter.

Kanskje treffer det Norge over helgen.

– Slike uvær kan bli alvorlige. De er verdt å følge med på, sier statsmeteorolog Espen Biseth Granan som forteller om mye vind og nedbør tirsdag og onsdag.

– Vestlandet vil merke det aller best. Kanskje blir det også kraftige vindkast i øst, sier meteorologen og legger til at Nord-Norge sannsynligvis slipper billigst unna.

Har med seg mye vind og vann

Hvor heftig blir egentlig dette uværet? Det er ennå tidlig å si, men mye avhenger av hvordan lavtrykket plasserer seg.

Dersom vinden kommer rett fra vest kan den blåse langt inn over land og gi skader. Om vindretningen blir mer sørlig er skadepotensialet mindre.

Uvær som kommer vandrende over Atlanterhavet har ofte mye fuktighet med seg. Det var et tilsvarende værsystem som gav ekstremværet Kristin med enorme nedbørmengder på Vestlandet i 2005. Da var opphavet de to tropiske stormene Maria og Nate.

Meteorologene tror altså ikke uværet blir like alvorlig denne gang.

Hatlestad terrasse

LIV GIKK TAPT: Ekstremværet Kristin i 2005 gav ekstreme mengder regn og i Bergen tok dette raset liv ved Hatlestad terasse. Uværet skyldes restene av to tropiske stormer, som hadde krysset Atlanterhavet.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

To lavtrykk slår seg sammen

Mest sannsynlig møter Karl et annet lavtrykk på sin vei - med opphav rundt New Foundland.

Bjart Eriksen

USIKKER: – Dette uværet kan slå begge veier, sier Bjart Eriksen.

Foto: Mai-Linn Finstad Svehagen

– Når disse møtes kan det blir en eksplosiv lavtrykksutvikling, slik flere prognoser foreslår. Men det motsatte kan også skje, at de stjeler energi av hverandre og ikke utvikler seg til et kraftig lavtrykk, sier Bjart Eriksen, Granans meteorologkollega.

– For øyeblikket ser det ut til å bli en giftig blanding som skaper mye vind og nedbør. Vi er usikre på banretningen, men Vestlandet er utsatt uansett, sier Eriksen.

Mye avhenger av jetstrømmen, legger Granan til. Denne kraftige vinden høyt oppe i atmosfæren kan både styrke og dempe uværene.

– Lavtrykkene har i utgangspunktet med seg mye energi. Hvor kraftig uværet til slutt blir avhenger av hvor mye hjelp de får av jetstrømmen.

Laster Twitter-innhold

Nytt hissig lavtrykk står og venter

Det er definitivt slutt på det rolige sommerværet vi har hatt så langt i september. Når restene av Karl har herjet fra seg kommer runde nummer to på torsdag.

– Det er en spennende situasjon vi har nå. Det kommer altså et nytt system bak det første, som også ser hissig ut, sier Granan.

På søndag vil en egen meteorolog gå på jobb med ett eneste oppdrag, forteller Granan: å overvåke restene av «Karl». Om prognosene ser verre ut enn i dag kan meteorologene gi uværet navn og sende ut ekstremvarsel.

Les mer om varsling av farlig vær på met.no.