– Kan bli vestlig orkan på lørdag

– Dersom det blir sterk storm eller orkan fra vest, blir det ekstremt, sier statsmeteorolog Kristin Seter som nå råder folk langs kysten til å ta sine forholdsregler. – Varselet fortsatt er usikkert, understreker hun.

Lavtrykk som gir uvær i Sør-Norge 9. 10. januar 2015

Slik kan lavtrykkene bevege seg: Fredagens uvær treffer langt sør i landet, mens lørdagens uvær treffer midt på Vestlandet. Den verste vinden er vestlig og kommer sør for lavtrykkets sentrum.

Foto: MET

Fredag og lørdag kommer to kraftige lavtrykk inn over Sør-Norge, og dersom meteorologenes verste antakelser viser seg å stemme har folk på Vest – og Sørlandet farlig vær i vente. Også på Østlandet vil uværet merkes godt.

Nå går statsmeteorologene ut med et såkalt Fase A-varsel, som betyr at de vurderer ekstremvarsel.

– Det er nok bare lavtrykket på lørdag som kan bli ekstremt, men vi ser på det hele som en hendelse, sier Kristin Seter.

Orkan, store bølger og høy vannstand

Kristin Seter

Været kan bli farlig: Orkan fra vest er sjelden kost og kan gi store skader langs kysten og inn i landet, forteller statsmeteorolog Kristin Seter.

Foto: Kamilla Pedersen / met.no
Fra Dagmars herjinger i Molde jula 2011

EKSTREMVÆRET DAGMAR: Herjet nord på Vestlandet julen 2011. Også her blåste det orkan fra vest. Denne gangen kan den verste vinden treffe lenger sør.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Det er ikke småtterier værgudene har å by på til helgen: I tillegg til den kraftige vinden kan bølgene bli mange meter høye og vannstanden vil være langt over det som er normalt.

Meteorologen ber folk ta en ekstra sjekk av båter, nøst og løse gjenstander.

– Ytterst på kysten blir det voldsomt høye bølger. I tillegg til høy vannstand kan det gjøre skade langs kysten. Det er også en del tettsteder som ligger kloss ned til havet som kan få oversvømmelser.

Skummel vindretning

For Vestlandet sin del kommer vinden fra verst tenkelige retning i helgen. Når det blåser fra vest tar ikke vinden bare tak langs den forblåste kyststripen, men den går også inn i landet.

– Vestavinden går inn fjorder og det blir vindkast langt inn over land. Bølgene og havet stuer seg opp langs kysten og du får høyere vannstand, sier Seter.

Også på Østlandet vil man merke vinden, selv om det nok ikke blir ekstreme forhold her, forteller Seter.

Slik kan uværet bli, dag for dag:

Fredag:

  • Uværet blir verst på Sørlandet og sørvestlandet.
  • Maks full storm fra vest. Vindkast på 30–35 m/sek.

Lørdag:

  • Lavtrykket er større og rammer et større område enn fredagen.
  • Lavtrykket treffer omtrent på Stad og da blir den verste vinden sør for dette.
  • Vinden kan komme opp i sterk storm eller i verste fall orkan styrke. Retning fra vest. Vindkast på 35–45 m/sek.
  • Uværet kan ramme hele Vestlandet og Vest-Agder.
Vindkast lørdag 10. jan 2015
Foto: MET