– Jo lenger øst du kommer, jo bedre blir været

Østlandet stikker av med det beste vinterferieværet, men heller ikke her blir det optimalt.

Barn leker i snøen

GLEDE: Barns i hele Sør-Norge har skolefri neste uke. Mange finner kanskje frem til snøen, men langt fra alle får sol med på kjøpet.

Foto: @annebestemor / Instagram

Denne helgen går startskuddet for vinterferien, og skolebarn i hele Sør-Norge – fra Sørlandet opp til Nord-Trøndelag – skal ha fri.

Kristian Gislefoss

GLEDER SEG: Ferie blir godt, selv om ikke været er det beste, skal vi tro Kristian Gislefoss.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Dessverre ser ikke lavtrykkene ut til å ha ferieplaner, og om du holder til på Vestlandet eller i Trøndelag får du dem midt i fleisen i tiden som kommer.

– Grip mulighetene som er der, og kom dere ut når været letter, er rådet fra Kristian Gislefoss.

– Det fine er at det ikke blir drepende kaldt, legger han til.

Sola skinner langt mot øst

– Det er fem timer igjen, så har jeg ferie, sier Kristian Gislefoss glad. Småbarnspappaen gleder seg til å ta familien med til hytta i Hovden i Aust-Agder.

Skulle han latt været styre, ville han kanskje endt opp et sted enda lenger mot øst.

– Jo lenger mot øst du kommer, jo bedre blir været. Steder som Trysil og Kvitfjell er vel blant dem som kan få mest sol neste uke og temperaturene vil holde seg under null. Det er ikke så dumt å dra dit.

Også i lavlandet østafjells blir ferieværet bra.

– Østlandet er den store ferievinneren, men det blir ikke superfint. Jeg vil beskrive det som «opphold og perioder med sol, men også noen dager med nedbør», sier Gislefoss.

Kanskje blir det kaldere fra onsdag av

Om du besøker fjellområdene i vest, som for eksempel Finse, har du både kuling og lavt skydekke i vente den neste tiden.

Skal du over fjellet med bil i helgen går det sannsynligvis greit, men følg for sikkerhets skyld med på vegmeldingene, sier Gislefoss.

– Det blir vestavær frem til onsdag i hvert fall. Da dreier været og kommer fra nord. Det blir fortsatt grått, men likevel en bedring, sier meteorologen som lover lavere temperaturer i hele Sør-Norge dersom nordavinden kommer onsdag eller torsdag neste uke.

– Men det er langt frem i tid og mye kan skje på den tiden, sier meteorologen og forklarer at værvarselet er usikkert.

Skifolket bør sjekke vær- og skredvarselet

Gislefoss sitt siste råd er å følge med på vær- og skredvarselet.

Vind og nedbør er tegn på at snøen kan bli ustabil og siste nytt om forholdene i fjellet finner du til enhver tid på varsom.no.

I fjellet er kuling nok til å gjøre det utrivelig, avslutter Gislefoss.

– Kombinert med lave skyer er det ikke det beste. Folk må følge med på værmeldingen fra dag til dag og huske at i fjellet kan sikt og vær endre seg raskt. Er det en glipp i skydekket betyr det ikke at den fortsatt er der om en time.

Uvær i fjellet

DÅRLIG SIKT: En kuling er nok til å gi skumle forhold for deg som går på ski i fjellet.

Foto: Trond Augestad