– Ikke gjør narr av El Niño

I stedet for å bli svakere, viser ferske satellittbilder at El Niño holder på kreftene. Nå advarer eksperter mot at værfenomenet fortsatt kan bite fra seg.

El Nino februar 1998 og 2016

MYE VARMERE: Det røde feltet viser det viktigste fotavtrykket til El Niño; unormal varme i østlige deler av Stillehavet. Mengden varmt hav er mye større i 2016 enn på samme tid i det tidligere rekordåret 1998.

Foto: NASA/JPL-Caltech

Årets El Niño imponerer og overrasker. Ikke bare med å tangere det tidligere rekordåret 1997/98, men også ved å beholde kreftene mye lenger enn tidligere.

«Don't mock the croc»

Akkurat nå går det ferske bildet over sin seiersgang på sosiale medier, og viser hvordan årets El Niño tydeligvis ikke har planer om å forsvinne med det første. Værfenomenet nådde toppen rundt årskiftet og skal - i teorien - miste krefter sakte men sikkert utover våren.

Bildet viser at mengden varmt hav i Stillehavet (El Niño viktigste fotavtrykk) er mye større i 2016 enn på samme tid i 1998.

– På bildet minner El Niño om en krokodille med sammenbitt gap, sier ​NASAs Bill Patzert i en pressemelding. Krokodillen ser ut til å leve lenger og nå toppen mye senere enn i 1998, fortsetter han.

– 2016-krokodillen har definitivt et potensiale, sier Patzert med henvisning til at El Niño ennå ikke har gjort så stor skade som mange hadde fryktet.

– Ikke gjør narr av krokodillen. Don't mock the croc.

Venter på «værshow» i California

Død plen utenfor California State Capitol

SETT BEDRE DAGER: Død plen utenfor California State Capitol i mai 2015.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

I California venter folk på El Niño-regnet, som gjerne faller mellom januar og mars. Enn så lenge har det uteblitt – til stor frustrasjon for dem som er hardt rammet av mangeårig tørke i området.

Den sene El Niño-toppen kan bety at det kraftige regnet bare er noen uker unna, sier Patzert.

– Historisk sett har El Niño satt opp det største showet i februar og mars.

Lenger sør på det amerikanske kontinentet er regnet derimot ikke like velkomment. I Peru forbereder myndighetene seg på flomkatastrofer når regnværet eventuelt setter inn.

Veien ødelagt i Peru

FLOM: Veien ble skylt bort under El Niño i 1998. Her prøver folk å frakte en sending av fersk fisk på Pan American motorvei i Peru.

Foto: SCOTT DALTON / AP

Sult og tørke truer i Afrika

I Afrika har El Niño i større grad oppførst seg som ventet, - eller snarere som fryktet. I øst har det kommet mer regn enn normalt, mens sørlige deler av kontinentet opplever voldsom tørke.

Nå uttrykker Verdens matvareprogram stor bekymring for situasjonen og sier at 14 millioner mennesker står i fare for å sulte.

– Fremtidsutsiktene er alarmerende, sier de i en pressemelding.

Malawi er et av de mest sårbare og utsatte landene. I videoen under kan du bli med da NRKs Afrika-korrespondent besøkte det tørkerammede landet tidligere i vinter.

Langt unna klimatoppmøtet i Paris, lever folk i Malawi midt i et klima-mareritt. Landet i Sørøst-Afrika har i år blitt ramma både av den verste flommen i manns minne og av tørke. Åtte av ti av innbyggerne er småbønder og for dem er det krise.

Australia har sluppet billig unna

El Niño gir typisk tørke over store deler av Australia i perioden juli til desember, men denne gangen har den verste tørken uteblitt.

Kanskje er årsaken å finne i et annet værsystem, som motvirker El Niño? Også i Indiahavet er det usedvanlig varmt akkurat nå, skriver NOAAs Emily Becker i sin El Niño-blogg.

– En påminnelse om at klimasystemet har mange løse deler og at visse konsekvenser av El Niño er forventet men ikke garantert for, sier forskeren.

Skogbranner i Australia

SKOGBRANN: Tørke og skogbranner herjer ofte i Australis under El Niño.

Foto: Dan Himbrechts / Ap