– Et besøk som vil ta pusten fra deg

Nå kan du besøke et av Norges mest utilgjengelige og eksotiske øysamfunn. Om du bare byr høyt nok.

Beerenberg på Jan Mayen

Norges eneste aktive vulkan: Det er mye vær som blir skapt på Jan Mayen, med vulkanen Beerenberg på hele 2277 meter.

Foto: Bodil Myklevoll

Langt nordvest i ishavet finner du Jan Mayen – øya som huser Norges eneste aktive vulkan og et storslagent vulkansk landskap. Det hele krydres med ville vinder, vakre skyer og trolsk tåke.

Hercules C-130J-30

Hercules: Dette er flyet som skal frakte deg opp til Jan Mayen. Sammen med tonn med mat og forsyninger.

Lasterom Hercules

Ikke egnet for masseturisme: Transporten i lasterommet til Forsvarets Herculesmaskin er relativt primitiv.

På øya bor og arbeider atten personer. Bare svært sjelden får de besøk fra «den virkelige verden».

Nå auksjonerer det lille Jan Mayen-samfunnet bort en eksklusiv reise for to personer, i forbindelse med NRKs TV-aksjon 2014.

– Like imponerende hver gang

En tur til Jan Mayen er langt fra noen luksusreise. Her blir du stuet inn i lasterommet på et av forsvarets enorme Hercules-fly. I seg selv verdt å oppleve, ifølge dem som allerede har gjennomført denne reisen.

De som bor på øya vil så gjøre alt de kan for å gi deg en opplevelse for livet. En unik sjanse, sier sondesjef Stein Olav Lie, en av fire som arbeider ved den meteorologiske stasjonen på øya.

– Om været er bra får du sett verdens nordligste vulkan. Det er et syn som kan ta pusten fra enhver. Jeg har selv tatt tusen bilder av vulkanen, men den er like imponerende hver gang.

Jan Mayen

Kontraster: Svart lavastein mot irrgrønn mose preger naturen på Jan Mayen. Også været er kontrastfullt. Tåka kommer ofte sigende, men forsvinner gjerne også fort.

Foto: Nils Arne Sæbø / NRK

– Vi tar vann for gitt

Vann er tema for årets TV-aksjon på NRK. Vann kan også sies å være en viktig del av livet på Jan Mayen. Her er det hav og tåke på alle kanter. Og akkurat nå har den første snøen lagt seg over det svarte vulkanlandskapet.

Det er stor enighet blant de atten øyboerne om å delta under årets aksjon.

– Det å ikke ha vann er en viktig sak. Vi tar det for gitt i den del av verden vi bor i, sier Stein Olav Lie.

Øysamfunnet har tidligere auksjonert bort en reise under TV-aksjonen. Prisen ble høy, er alt Lie vil fortelle om den saken. Nå håper han på gjentakelse av suksessen.

Familie byttes med ukjente

Å «gi fra seg» to flyseter er langt fra smertefritt for dem som bor og jobber på Jan Mayen. Lasteflyet kommer et par ganger i året, og tar med seg venner eller familie dersom det er plass.

– Vi lager en søkerliste med ønske om hvem vi vil ha på besøk, og så er det noen av oss som vinner eller taper. Etter måneder alene er det greit å se ansikt hjemmefra, enten det er ektefelle eller barn. Det er et blaff fra den virkelige verden, forteller øyboer Erik Lubinski.

Jan Mayen

Tåke: Besøker øya store deler av sommerhalvåret.

Foto: Kari Toft/NRK
Satellittbilde

Karmanbølger: Legg merke til den lange «snurren» til venstre på bildet. Jan Mayen skimtes som en gul prikk øverst til venstre.

Foto: met.no
Satellittbilde

En litt større utgave av satellittbildet over.

Foto: met.no

Nå forbereder han og de andre seg på storfint besøk av ukjente i august 2015. Det eneste de ikke kan forberede – ja, det er været. En ikke helt ubetydelig faktor i denne historien.

Været styrer tilværelsen

Godt plassert i lasterommet har du ingen garanti for at Herculesen faktisk når sin destinasjon. Været kan fort skape trøbbel på Jan Mayen.

De ansatte har ikke tall på hvor mange timer i året tåka regjerer, men vedgår at det må være snakk om «fryktelig mange tåkedager».

Kanskje må flyet sirkulere over øya i påvente av bedre vær. Etter tre timer returnerer det eventuelt til fastlandet. Men det er ingen grunn til å miste motet: Posten må som kjent fram, og neste dag gjøres et nytt forsøk.

Tålmodighet

Også et annet fenomen kan hindre flyet i å lande.

Ryktene vil ha det til at den såkalte «karmanvinden» bare oppstår to steder på kloden. Jan Mayen er en av disse. Vinden blir til når iskald luft fra nordvest blåser rundt vulkanfjellet Beerenberg. Ofte former vinden vakre virvler i skyene.

Dessverre er denne vinden umulig for fly å bevege seg i. Dersom det blåser fra nordvest og forholdene for karmanvind ligger til rette blir flyvningen utsatt. Her er det bare å smøre seg med tålmodighet. Som sagt skal posten fram – men kanskje ikke akkurat nå.

Les mer

By på reisen her!

Altocumulus lenticularis over Berenberg på Jan Mayen

Linseskyer: Et vanlig fenomen i nærheten av vulkanen. – Bare de er verdt et besøk her på øya, sier Stein Olav Lie som gjør værobservasjoner på Jan Mayen.

Foto: Met.no
Vulkan på Jan Mayen