– Dette er fryktelig vanskelig

Enorme bølger, storm og i verste fall orkan. At Sør-Norge får uvær i helga er ganske sikkert. Problemet er at meteorologene ennå ikke vet hvor det treffer.

Store bølger

Bølger på 10-12 meter: Uværet både fredag og lørdag kommer til å gi enorme bølger. – Vær forsiktig, advarer statsmeteorolog Anne Mette Olsen.

Foto: Sigve Kvamsdal / NRK

Anne-Mette Olsen

Stort ansvar: Anne Mette Olsen og kollegene vil helst varsle ekstremvær for rett område.

Foto: privat

– Det er fryktelig vanskelig fordi det er så store sprik i varslene, sier statsmeteorolog Anne Mette Olsen – vel vitende om ansvaret som tynger dersom det faktisk blir sterk storm eller orkan fra vest.

Olsen og kollegene velger å ha is i magen og går ennå ikke ut med ekstremvarsel, i håp om at prognosene blir sikrere det neste døgnet.

– Vi er redde for å gå ut med et ekstremvarsel som folk gjerne oppfatter som fasiten. Vinden kan bli veldig annerledes enn det varslene viser i dag.

  • OPPDATERING TORSDAG KVELD: Meteorologene avslutter overvåkningen av fredagens uvær. Lavtrykket ser ut til å få en mer sørlig bane, og den sterkeste vinden holder seg til havs. Det er ingen endring når det gjelder uværet på lørdag.

– Kommer mot Norge i vanvittig fart

To lavtrykk er på vei mot Norge og begge fraktes via den såkalte jetstrømmen - som for øyeblikket er svært kraftig.

Det første lavtrykket vil treffe sørvestlandet med full styrke fredag formiddag og ettermiddag, og kan gi vestlig full storm.

Laster Twitter-innhold

Hvor hopper lavtrykket av?

Lørdagens lavtrykk blir født utenfor Canada denne torsdagen og kan bli større og kraftigere enn fredagens uvær. Det blir fraktet via jetstrømmen og treffer Norge allerede lørdag formiddag.

Jetstrøm og lavtrykk fredag 9. januar

Jetstrømmen: Det røde feltet viser hvor jetstrømmen går denne helgen. Prognose fra tidligere i uken.

Foto: met.no

– Det er en kjempekraftig jetstrøm som tar lavtrykket med seg i full fart på mellom 50 og 60 knop, sier Olsen.

Lavtrykket kommer til å «hoppe av» jetstrømmen før det treffer Norge, og det er her den store usikkerheten ligger, forklarer Olsen.

Hvor lavtrykket forlater jetstrømmen har stor betydning for hvilken bane det videre vil ta. Kanskje blir sørvestlandet hardest rammet? Kanskje treffer uværet lenger nord på Vestlandet?

Laster Twitter-innhold

Bølger på 10-12 meter

Det blir høy vannstand og enorme bølger når uværene kommer både fredag og lørdag. Bølger på 10-12 meter er ikke hverdagskost og folk blir rådet til å holde god avstand til sjøen.

– Bølgene blir høye, men floen blir ikke like ekstrem som tidligere ventet, avslutter Olsen.

Vil du vite når det er flo hos deg? Sjekk sehavniva.no! Husk at floen blir høyere enn det som er oppgitt i tabellen.