– Dette blir årets suverent kraftigste meteorsverm

160 stjerneskudd i timen venter når «Perseidene» setter i gang et himmelsk lysshow de neste dagene. Om bare skyene vet å holde seg unna.

Stjerneskudd Perseidene

SKYER: Dette bildet av Perseidene ble tatt i USA i 2013. Skyene kan irritere, men om de er tynne nok kan du likevel se stjerneskuddene.

Foto: John Fowler / Flickr

Det skjer noen få dager i august, hvert eneste år. Støvkorn fra en komet kalt Swift-Tuttle fyker forbi jorda, og når de treffer atmosfæren begynner de å gløde og brenne.

Det hele kan sees som lysende streker og ildkuler på himmelen, tirsdag til lørdag denne uken. Og i år kan hendelsen bli ekstra heftig.

Jupiter herjer

Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes

ENTUSIASTER: Ekteparet Ødegaard/Sannes vurderer om de skal se Perseidene fra hytta i Valdres eller fra Nordmarka i Oslo.

Foto: Privat

– Dette blir årets suverent kraftigste meteorsverm, forteller Anne Mette Sannes (vitenformidler) og Knut Jørgen Røed Ødegaard (astrofysiker) i Astroevents.no.

Vanligvis gir Perseidene 80-100 stjerneskudd i timen. Denne gang viser beregninger at det kan bli mye kraftigere, med 150-160 stjerneskudd på én time.

Årsaken er Jupiter, den største planeten i solsystemet.

– Jupiter er gigantisk og gjør mye med solsystemet. Den skyver og herjer, og nå er det støvbåndet til kometen Swift-Tuttle den har herjet med.

Selv om Jupiter er langt borte har den, ved hjelp av tyngdekraften, klart å forskyve støvbåndet slik at jordkloden i år treffer den tetteste delen.

Kometen Comet 67P/Churyumov–Gerasimenko

SLIK SER EN KOMET UT: Dette bildet er tatt 30. juli 2015 og viser hvordan støv og gass blåser i strømmer ut fra kjernen til kometen Comet 67P/Churyumov–Gerasimenko. Kometen Swift-Tuttle er mye større og lager betydelig mer støv.

Foto: ESA/Rosetta/NAVCAM

Fyker fort av gårde

Om du har sett satellitter som seiler sakte over nattehimmelen er det noe helt annet du nå har i vente.

– En satellitt går som en prikk du kan følge med øynene lenge. Perseidene er streker som du ser fyker over himmelen. Det går mye fortere.

Støvpartiklene treffer atmosfæren med en lynfart på 215 000 kilometer i timen og Perseide-meteorene regnes derfor som temmelig raske.

– Det er mye wow-faktor over det som skjer, sier Sannes og oppfordrer folk til å ta med barn ut i nattemørket.

Perseidene

LANG LUKKETID: Ved å bruke lang lukkertid når du tar et bilde, kan du oppnå mange stilige effekter.

Foto: L1mey / Flickr

Kan bli minst skyer på Østlandet

I Nord-Norge er nettene nå så lyse at du ikke kan se stjerneskuddene. Ifølge Sannes og Ødegaard må du være sør for Trondheim for å få det mørkt nok.

Men hva så med skyene?

– Det blir nok ikke langvarig skyfritt i noen del av Sør-Norge neste uke, sier statsmeteorolog Ingrid Bentsen. Hun holder likevel en knapp på Østlandet fremfor Vestlandet.

– Fredagen er det derimot et lite håp for store deler av Sør-Norge, men dette er langt frem i tid og bare gjetning, sier meteorologen.

Sannes og Ødegaard er evige optimister, også på værets vegne. Heldigvis viser Perseidene seg i flere netter, forteller de.

– Selv om det kommer noen skyflak kan alle få mulighet til å se.

Starter på tirsdag

Månelys lørdagskveld

ØDELEGGER IKKE: Månen går ned når lysshowet er på sitt sterkeste.

Foto: Runi Neergaard

Det er allerede observert stjerneskudd fra Perseidene ulike steder på kloden. Her i Norge vil du se mest fra tirsdag til og med lørdag.

Høydepunktet blir natt til fredag og natt til lørdag, ifølge Sannes og Ødegaard.

Her er de to ekspertenes tips til deg som vil se lysshowet:

  • Finn et mørkt sted, aller helst langt vekke fra gatelys, hus og annen kunstig belysning
  • Ta med en solstol og legg deg godt til rette
  • Se rett opp og litt mot nordøst – høyt over den nordlige halvkules tredje sterkeste stjerne Capella og Pleiadene, også kalt De Syv Søstre.