– Det trenger ikke være krevende å leve klimavennlig

Du husker henne kanskje som glamorøs programleder for «Hit Awards». Nå får tv-seerne bli kjent med Gunilla Holm Platou på en helt ny måte.

Gunilla Holm på Hit Awards 1999

KJENT FRA TV: Gunilla Holm på «Hit Awards» i 1999. Den tidligere programlederen jobber nå som kunstner i Sande i Vestfold og legger sin sjel i å leve klimavennlig.

Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Tirsdag kveld er 46-åringen tilbake på skjermen i «Norge nå» på NRK 1 , hvor seerne får se hvordan og resten av familien på fire gjør sitt ytterste for å leve klimavennlig.

Gunilla Holm Platou
Foto: Steinar Lote / NRK

– Jeg er den mest ekstreme i familien. Det blir ikke alltid god stemning. Både venner og familie lurer på hvorfor jeg er så opptatt av klimaet. Det har vært en gradvis oppvåkning over tid, sier Platou, kjent fra «Hit 40» og «Hit Awards» på TV2.

46-åringen passer på å slå av mac-en, skru av lyset når det ikke er folk i rommet og å velge bærekraftig mat.

Velger tog gjennom Europa

– Mine fanesaker er å få folk til å fly mindre og spise mindre rødt kjøtt. Hvis alle er mer bevisste og gjør litt, så hjelper det, sier hun.

46-åringen velger bort fly når det er mulig. Til sommeren skal familien til Italia på ferie. Da drar hele gjengen nedover med tog.

– Vi har veldig lyst å et varmt sted, uten at det skal ta for lang tid. Kommer du deg først ned i Europa, går det veldig kjapt med tog, sier Platou.

NRK skal følge familien gjennom hele 2018. Hvordan togturen til Italia går, får du se på tv like over sommeren.

Gunilla Holm Platou gjør en innsats hver dag for å leve mer miljøvennlig.

LEVER KLIMAVENNLIG: Gunilla Holm Platou har vært opptatt av miljøet siden hun var barn. Nå passer hun på at både barn, familie og venner tenker på klimaet i hverdagen.

Slipper ut mer enn nabolandene

Klimaet er i endring, og det er den vestlige verden som slipper ut brorparten av gassene som bidrar til oppvarming.

Nordmenns gjennomsnittlige karbonfotavtrykk ligger i dag på ca. 11,1 tonn CO2-ekvivalenter, ikke medregnet offentlig/felles forbruk. Det globale gjennomsnittet er 7,5 tonn.

Så mye CO2 slipper vi ut

– Klima oppleves fjernt

– Hvorfor er det slik at vi ikke vil tenke på klimakrisen, klimapsykolog Per Espen Stoknes?

– Klima oppleves fjernt for mange. Det skurrer en del mellom hva vi vet og gjør i dagliglivet, men vi er gode på «å glemme» truende viten. Kanskje spesielt når det truer livsstilen vår. Derfor er det supert og inspirerende at familien Platou likevel tar grep.

Klimapsykolog

– KLIMA FØLES FJERNT: Klimapsykolog Per Espen Stoknes mener det må fokuseres på å motivere folk til å leve klimavennlig.

BI-forskeren mener motivasjonen kan økes hos folk flest ved å tilrettelegge for at man enkelt kan bidra til forbedringer uten å legge om hele livsstilen på en gang.

– Vi må slutte å gi folk skyldfølelse, men heller vekke lystfølelsen, sier han.

Vil ha Norge ned på ti-tallet

På NTNU jobber klimaforsker Kjartan Steen-Olsen med å kartlegge de norske CO2-utslippene.

– Hvor mye må vi redusere utslippene for å redde verden?

– Det spørs hvor mye klimakrise en kan tolerere. Forbruket vårt nå ligger totalt på 13,6 tonn CO2-ekvivalenter per nordmann, inkludert offentlig/felles forbruk. Et godt felles mål å sikte mot vil være ti tonn, sier Steen-Olsen.