– De kan jo ikke varsle været, så hvordan kan de si noe om fremtidens klima?

Donald Trump plumper ut med en av verdens vanligste misforståelser.

Trump på golfbanen

MENER HAN BOMMER TOTALT: Forskere og meteorologer opplever at Trump ikke forstår forskjell på vær og klima. Eller kanskje vil han ikke forstå?

Foto: DAVID MOIR / Reuters

USAs president ble overhørt da han diskuterte Parisavtalen på Trump National Golf Club i Virginia sist søndag.

Påstanden han da kom med, har du kanskje hørt før:

Meteorologene kan jo ikke engang varsle riktig vær for de nærmeste dagene, så hvordan kan forskerne si noe om klimaet hundre år frem i tid?

Blander vær og klima

Det er det amerikanske mediehuset Politico som gjenforteller hva som skjedde:

Trump om værvarsling og klimavarsling

OVERHØRT PÅ TRUMP NATIONAL: Trump diskuterer beslutningen om å trekke seg ut av klimaavtalen fra Paris, mens han spiser lunsj etter søndagens golfrunde. Trump's analyse: De kan ikke engang varsle været riktig, så hvordan kan de da treffe med den?

Foto: Skjermdump www.politico.com

Dette er langt fra første gang Trump uttaler seg skeptisk til klimavitenskapen. Ifølge en fersk opptelling fra Vox har han tvitret klimaskeptiske meldinger hele 115 ganger mellom 2011 og 2015.

En stor del av meldingene viser at han blander vær og klima:

Laster Twitter-innhold

Klimadirektøren: – Skremmende

Tore Furevik er direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning og leder forskere som lager prognoser for det globale klimaet de neste hundre årene.

Han mener en amerikansk president bør vite forskjellen på slike klimaberegninger og et værvarsel.

– Dette er skremmende. Vi diskuterer daglig hvordan Trump som president fortsatt kan leve i sin egen boble, men det er vel et resultat av at han omgir seg med de folkene han omgir seg med.

Tore Furevik

IGNORANT: – At det amerikanske samfunnet har fått en president som er så ignorant for kunnskap er helt uforståelig, sier Tore Furevik. Han forteller at klimaprognoser som ble laget for flere tiår siden nå viser seg nå å treffe bra.

Foto: Sindre Skrede / NRK

– Det er mange som sier det samme som Trump, om værvarsling og klimavarsling. Kanskje det er dere forskere som har et formidlingsproblem?

– Vi kan alltid bli bedre på å kommunisere noe som er komplisert. Men det viktigste er å kommunisere til de som er interessert i høre på, og her er det mange som ønsker å misforstå.

Meteorologdirektørene: – Tull

Trump sin uttalelse på golfbanen viser at han heller ikke har stor tillit til meteorologene, som altså varsler vær på kort sikt. Dette har han tidligere tvitret mye om, slik som i 2015:

Laster Twitter-innhold

Varslingsdirektør Bård Fjukstad ved Meteorologisk institutt er like provosert som Furevik.

– Å si at man ikke kan stole på meteorologenes varsel for de nærmeste dagene er, for å si det pent, tull.

Værvarslene blir stadig bedre, legger direktør ved instituttet, Roar Skålin, til. Han viser til at treffsikkerheten har forbedret seg mye siden 1981, noe som denne grafen illustrerer:

Bedring av værvarsler siden 1980

FORBEDRINGER FRA 1981 TIL 2015: Grafen viser hvordan varslene for trykk har blitt bedre i perioden. BLÅ er 3-dagersvarsel. RØD er 5-dagersvarsel. GRØNN er 7-dagersvarsel. GUL er 10-dagersvarsel. Øverste del av hver kurve viser nordlige halvkule, mens nedre del viser sørlige halvkule.

Foto: ECMWF

– Innerst inne er han en klimaskeptiker

Da Trump nylig bestemte å trekke USA ut fra Parisavtalen, begrunnet han det med at avtalen var urettferdig for USA. At det hele bunner i klimaskepsis, har han ikke villet si noe om.

Britiske Daily Mail mener helgens uttalelse tyder på at dette egentlig handler om Trumps syn på klimavitenskapen.

Klimadirektør Furevik er enig.

– Dette viser at han er nok innerst inne en klimaskeptiker, selv om han har tonet det ned de siste dagene.