2014 ble verdens varmeste år

Konklusjonen er klar: 2014 er det varmeste året som noensinne er registrert på verdensbasis.

Japan Heat Wave

Varmebølge i Japan i sommer: Det er likevel andre deler av kloden som drar opp gjennomsnittet i 2014.

Foto: Shizuo Kambayashi / Ap

Japanske meteorologer offentliggjorde sine tall for fjoråret allerede 5. januar. De viste at 2014 var det varmeste som er registrert siden målingene startet i 1880.

Denne fredagen kom tall fra romfartsorganisasjonen NASA og det amerikanske offentlige værbyrået NOAA. Noen ganger ender disse opp med ulike tall og derfor har det vært stor spenning knyttet til hva de ville komme frem til.

Denne gang er det imidlertid stor enighet blant ekspertene: 2014 er varmest.

Ikke minst ble spenningen stor da verden ble et hakk kaldere i november, og noen mente at det dermed spøkte for den globale varmerekorden.

TOPSHOTS-TOPSHOTS 2014-CHINA-WEATHER-HEAT

Kjemper om plass i vannet: Folk kjøler seg ned i en vannpark i Sichuan, sørvest i landet, under en varmebølge 25. juli 2014.

Foto: STR / Afp

Norge blant de varmeste

2014 var ikke like varmt over hele kloden. Det var særlig Russland, deler av Sør-Amerika, USA og Australia, samt Nord-Afrika – og mesteparten av Europa, som opplevde rekordhøye temperaturer, skriver NTB i en pressemelding.

I Norge ble det satt en overlegen temperaturrekord i året som gikk:

I 2014 var temperaturen her hjemme hele 2,23 grader over normalen. Det betyr at den forrige rekorden fra 2011 ble slått med hele 0,4 grader.

– Menneskeskapte utslipp

Siden 1880, da målingene startet, har middeltemperaturen på jordoverflaten gått opp med 0,8 grader. Det skyldes i stor grad økningen i karbondioksid og andre menneskeskapte utslipp i planetens atmosfære, påpeker NASA ifølge NTB.

De ferske analysene avkler myten om at global oppvarming har stanset, slår Bob Ward i Grantham Research Institute on Climate Change and the Environment fast overfor BBC.

– Fjorårets rekordtemperaturer bør få regjeringer verden over til å konsentrere seg om omfanget av risikoene som klimaendringer fører til, sier Ward.

Ikke gitt at tallene viser det samme

Det er ingen selvfølge at NASA, NOAA og japanerne ender opp med samme konklusjon, har klimaforsker Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt tidligere forklart for Yr.

– Tallene blir litt ulike fordi man bruker ulike metoder for å beregne det globale gjennomsnittet, sier forskeren.

Blant annet måles ikke temperatur alle steder på kloden. Arktis, Antarktis, Afrika og sørlige deler av Stillehavet er slike «hull».

– Det finnes ulike måter å beregne det globale gjennomsnittet på og hvordan man tar høyde for at vi ikke har målinger over alt, forklarer Benestad.

El Nino

El Nino kom ikke i 2014: Det globale værfenomenet kan gi et ekstra puff til den globale temperaturen. Det gir også ekstremt vær ulike steder på kloden. Tidligere rekordvarme år har fått følge av El Nino. I 2014 kom værfenomenet derimot ikke og likevel ble året rekordvarmt.

Foto: Australia Out (AP), Scanpix/AFP, Prakash Hatvaline (AP)