138 graders temperaturforskjell i sommer

54 varme eller 84 kalde? Akkurat nå kan du finne ekstreme temperaturforskjeller på kloden.

Varmt i Kuwait, kaldt i Antarktis

EKSTREMT: I Kuwait by er vann helt avgjørende for å overleve når ekstremvarme på 50 grader setter inn. Inne på det Antarktiske kontinentet fryser vann til is på et blunk når det er 60–80 minusgrader.

Foto: AFP PHOTO/ESA

21. juli kunne Kuwait smykke seg med en ny glovarm temperaturrekord på 54 grader celsius. Noen uker tidligere ble det målt 84 minusgrader på forskningsstasjonen Vostok i Antarktis.

Det gir en forskjell på 138 grader.

Målingene på de to stedene er to av sommerens mest ekstreme, men også andre dager er det enorme temperaturforskjeller på kloden akkurat nå.

– En kontrast på 110 grader er ikke uvanlig på denne årstiden, sier statsmeteorolog Bjart Eriksen.

– Begge deler er helt pyton

Litt kjedelige norske sommertemperaturer får Eriksen til å vende blikket ut mot verden. Om vi leter på de rette plassene finner vi temperaturer som er dødelige, sier meteorologen.

– Hva ville du selv ha valgt av 50 plussgrader og 80 minusgrader?

– Begge deler er vel helt forferdelig, men jeg tror jeg ville valgt varmen fremfor kulden. Minusgradene er livsfarlige. Du har en sjanse i varmen så lenge du drikker vann, men begge deler må være pyton.

Derfor er kontrastene størst akkurat nå

Kontrasten mellom varmt og kaldt er størst nå som vinteren herjer i Antarktis. Om et halvt år, når vinteren flytter seg til Nordpolen, er det mindre futt i kulden, forteller meteorologen.

Forklaringen er at Nordpolen utelukkende består av hav og is. Havet og milde vinder sørger for å holde den verste kulden unna.

Isbjørn

NORDPOLEN: Under isbjørnens føtter ligger is – og under her er det hav. Sola slipper ikke til om vinteren, men havet og vindene bidrar til å dempe den verste kulden.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

I Antarktis er det derimot fritt frem for minusgradene.

– Der har du fjell under isen. Bakken er kaldere og temperaturen er lite påvirket av havet.

Ofte bygger det seg opp store, stabile høytrykk over det enorme kontinentet, og disse gir gjerne lange kuldeperioder, legger meteorologen til.

Ekvator er ikke varmest

Global sirkulasjon

VINDMØNSTER PÅ KLODEN: Når det er sommer i nord vil du se høytrykk og varme 30 grader nord for ekvator. Når det er vinter i nord er det varmest 30 grader sør for ekvator.

Foto: Wikimedia Commons

At det ble målt 54 varmegrader i Kuwait er ikke tilfeldig. Dette er, sammen med Irak og Algerie, blant verdens varmeste land, sier Eriksen.

Landene ligger rett nord for ekvator.

– Langs ekvator er det ofte lavtrykk og skyer som sperrer for sola. Men i et område 30 grader nord for ekvator, i subtropene, finner vi varme og tørre høytrykk. Der er det skyfritt og ikke noe regn.

Death Valley i USA har varmerekorden

Algerie, Irak og Kuwait har i tillegg en topografi med fjell og daler som forsterker varmen, forteller meteorologen.

Likevel er verdens høyeste temperatur målt et helt annet sted på kloden. I Death Valley i California ble det målt 56,7 grader 10. juli 1913.

– Her må forholdene ligge til rette for at temperaturene skal krype mot og over 50 grader. I Midt-Østen er slike temperaturer dagligdagse i sommermånedene, sier Eriksen.

– Kuwait, Algerie og Irak er verdens varmeste steder, selv om Death Valley har rekorden. Death Valley fortjener egentlig ikke den oppmerksomheten, avslutter meteorologen.

ATHLETICS-ULTRAMARATHONS/ File photo shows competitors running in the Badwater Ultramarathon in Badwater Ultramarathon at the Death Valley National Park

LAVESTE PUNKT I USA: Death Valley er en dal i Mojaveørkenen i California, USA. Dalen ligger 86 meter under havoverflaten og er kjent for sin høye temperatur.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters