My places
Velg språk / Choose language:

Mistet sin første kvinnelige soldat

NATO-soldater i Helmandprovinsen (Foto: Cpl Jon Bevan RLC/AP)

En dansk kvinnelig soldat ble igår drept i Afghanistan og fem andre såret, melder flere danske medier.

Det er første gang en kvinnelig dansk soldat mister livet i Afghanistan, ifølge danske DR.

Soldaten ble drept av en improvisert sprengladning i nærheten av patruljebase ved Bridzar, som ligger seks kilometer nordøst for byen Gereskh i det danske ansvarsområde i Helmandprovinsen, skriver DR.

Den drepte er konstabel Sophia Bruun. Hun er 22 år gammel og fra Gardehusar-regimentet i Slagelse. Soldaten ble drept på stedet og to andre ble såret ved angrepet.

De to sårede soldatene fikk førstehelp av deres medsoldater og ble deretter fløyet i hellikopter til feltsykehuset i Camp Bastion. Begge disse soldatene er utenfor livsfare, melder avisen Politiken.

Senere ble tre soldater såret av en annen veibombe.

Drepte soldater

Danmark har 750 soldater Afghanistan. De har mistet 30 soldater.

Norge har rundt 500 soldater i Afghanistan som deltar i den NATO-ledede sikkerhets- og stabiliseringsstyrken International Security Assistance Force (ISAF). Fem norske soldater er drept på oppdrag i Afghanistan.

ISAF ble opprettet i 2006. Styrkens mandat er å bidra til stabilitet, sikkerhet og utvikling på anmodning fra FNs sikkerhetsråd og afghanske myndigheter.

USA er det landet som har flest soldater i Afghanistan, og de har flest drepte i landet. CNN har laget en oversikt over antall drepte amerikanske soldater i Afghanistan og Irak.

Norske tap i Afghanistan

  • 25. januar 2010 ble Claes Joachim Olsson (22) drept da kjøretøyet han satt i kjørte på en veibombe.
  • 17. april 2009 ble den 30 år gamle norske etterretningsoffiseren kaptein Trond Petter Kolset fra Steinkjer drept av en selvmordsbomber vest for Mazar-i-Sharif i Badghis-provinsen.
  • 8. november 2007 ble den 22 år gamle soldaten Kristoffer Sørli Jørgensen drept av en veibombe nord for Maimana i Faryab-provinsen.
  • 23. juli 2007 ble den 33 år gamle spesialsoldaten Tor Arne Lau-Henriksen skutt og drept i et angrep i Lowgar-provinsen sør for Kabul.
  • 23. mai 2004 ble den 29 år gamle soldaten Tommy Rødningsby drept under et rakettangrep mot en bilkolonne i Kabul

Siste saker frå yr.no