My places
Velg språk / Choose language:

Slik sjekker du om isen er trygg

Utrygg is (NRK)

– Hvis man går på is man ikke er hundre prosent sikker på, bør man absolutt være to sammen, sier sier senioringeniør i NVE, Ånund Kvambekk.

NRK

Mildvær, regn og overvann gjør at du må ta forholdsregler om du skal begi deg ut på isen i påsken.

Er det trygt å gå på islagte vann nå for tiden? Hva bør du i så fall se etter for å vite at det er trygt?

Se etter fargeforandringer

– Isen skal være trygg i fjellet, altså over 6-700 meter over havet, og på ikke-regulerte vann. Men du bør holde deg unna alle steder hvor vannet strømmer under isen, sier senioringeniør i Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE), Ånund Kvambekk,

Han sier at det ikke er like trygt over alt. Skal du begi deg ut på isen er det lurt å vite hva du skal se etter.

– Først og fremst kan du se på fargeforandring i isen. Når den er sterk og fin er den ganske lys og hvitaktig i farven, sier han.

Isen blir litt mer grå når den begynner å bli svakere, og er den veldig grå, nesten blågrå er den veldig farlig å gå på.

Overvann gir utfordringer

Kvambekk forteller at de som skal gå på is i påska også kan møte på andre problemer nå når det er mye regn.

– Det er veldig mye overvann på vannene, noe som gjør at de er vanskelig å gå på så lenge vi har disse temperaturene, sier Kvambekk.

Så lenge det ligger overvann på isen klarer man heller ikke å se eventuelle fargeforandringer. Da er den beste måten å bore et hull og se etter hvor mye stålis som er igjen. Stålis er den klare, litt mørke isen man ser i hullet, og er den som er den trygge isen på denne tida.

– Blir det kaldt så lenge at vannet fryser til igjen på overflaten så kan du gå på vannet igjen i fjellet, sier Kvambekk, som har følgende råd å gi:

– Hvis man går på is man ikke er hundre prosent sikker på, bør man absolutt være to sammen. Ha med en kasteline eller et tau som man kan hjelpe den andre med uten at man selv setter seg i stor risiko.

Usikker is på Tørstadbrønnen i Rissa (Foto: Gunn Nyborg)

Usikker is på Tørstadbrønnen i Rissa.

Foto: Gunn Nyborg

Siste saker frå yr.no