My places
Velg språk / Choose language:

– 80 prosent av fjellet er trygt

Snøskred, illustrasjonsfoto (Foto: Hartmann, Anders/SCANPIX)

Det er ingen grunn til å frykte snøskred så lenge man holder seg unna bratte fjellsider, mener NGI.

Foto: Hartmann, Anders/SCANPIX

80 prosent av fjellterrenget er ikke skredfarlig, ifølge Norges geotekniske institutt. Ekspertene sier folk bør komme seg ut i vinterferien.

Skredfareskalaen

 • Skredfareskalaen går fra faregrad 1 (liten skredfare), til faregrad 5 (meget stor skredfare). Her er forklaring på noen av gradene:
 • Faregrad 2 (moderat skredfare) betyr at snødekket har moderat stabilitet i mange brattheng. Det er liten fare for store naturlig utløste skred.
 • Faregrad 3 (betydelig skredfare) betyr at snødekket har moderat til dårlig stabilitet mange steder i bratt terreng, enkelte naturlige middels til store skred kan forekomme.
 • Faregrad 4 (stor skredfare) betyr at snødekket har svake bindinger i de fleste brattheng.
 • Erfaringsmessig skjer de fleste ulykker i fjellet når det er skredfare 3, men 1 av 3 dødsulykker for skiløpere skjer når det er skredfare 2.

Kilde: Norges Geotekniske Institutt

Snøskred og faresignaler

Dette er faresignalene du bør vite om i fjellet. En eller flere faktorer kan utløse skred:

 • Stort snøfall
 • Sterk vind
 • Temperaturøkning
 • Drønn i snø/isdekket
 • Sprekker i snø/is skyter i vei
 • (Kilde: Røde Kors)
Arnulf Erdal, bakkesjef Oppdal skisenter (Foto: Jøte Toftaker/NRK)

Bakkesjef ved Oppdal skisenter, Arnulf Erdal, forventer mange skikjørere i vinterferien. De har ikke forberedt noen ekstra sikringstiltak med tanke på skredfare.

Foto: Jøte Toftaker/NRK

Den siste uka har det gått flere snøskred i landet, blant annet på Oppdal i Sør-Trøndelag og på Harpefossen i Sogn og Fjordane.

Selv om NGI beskriver snøskredfaren som markert flere steder i landet, er det ingen grunn til å holde seg unna fjellet, sier skredekspert Steinar Bakkehøi i Norges Geotekniske Institutt.

– Det er visse forholdsregler man må ta, men så lenge man går i flatt terreng bør det ikke være farlig. Vi regner med at 80 prosent av fjellet er trygt.

I perioden 17. - 23. februar varierer snøskredfaren mellom faregrad 2 og faregrad 3 i hele landet, ifølge NGIs nettsider.

Faren er størst i vestlige fjelltrakter i Sør-Norge og i fjellområdene langs vestkysten av Nordland og i Lofoten/Vesterålen

– Ikke gro fast foran flatskjermen

Røde Kors sine hjelpepatruljer vil være synlig i skiløypene i hele vinterferien.

– Dersom noe skulle gått galt, er hjelpen i nærheten. Vi har varslingsutstyr som gjør at vi vil være på plass innen kort tid, sier Håkon Nordseth i Oppdal Røde Kors.

Også han oppfordrer folk til å komme seg ut i fjellet.

– Det er nydelig skivær i hele regionen. Det er overhodet ingen grunn til å gro fast foran flatskjermen på grunn av snøskredfare.

– Unngå bratte fjellsider

Til tross for at NGI uttaler at ingen fjellsider i hele landet er rassikre, mener Bakkehøi at det likevel er trygt.

Fagansvarlig for snøskred i NGI, Christian Jaedicke, er enig med sin kollega.

– Så lenge du ikke befinner deg i terreng med mer enn 30 grader helling, er det rimelig trygt. Hvis terrenget er brattere enn 30 grader, er skredfaren til stede, sier Jaedicke til NRK.no.

Flere av snøskredene som har gått i landet i løpet av helga, er ifølge Jaedicke, ikke på grunn av mye snøfall, men på grunn av stor menneskelig aktivitet.

Men han mener heller ikke at folk bør holde seg inne av den grunn.

– Ta forholdsregler, så går det bra, men det er kanskje ikke nødvendig å legge ut på ekstreme toppturer i vanskelige vind- og snøforhold, sier Jaedicke.

– Ingen ekstra sikringstiltak

I vinterferieuka regner bakkesjef på Oppdal skisenter, Arnulf Erdal, med stor aktivitet.

Men til tross for at det i forrige uke gikk et skred som var omtrent 400 meter langt, vil ikke de sette i gang noen sikkerhetstiltak utenom det vanlige.

– Vi følger alltid prosedyrene. Jeg tror ikke skikjørerne tenker noe særlig over hendelsen. Vi oppfordrer folk til å holde seg i de preparerte løypene, sier Erdal.

Han håper at folk respekterer reglene, og at skikjørerne er ansvarlige.

Her kan du følge med på skredfaren:

Siste saker frå yr.no