Vil du jobbe på Ishavet i vinter?

Seks måneder med mørke, kulde, isolasjon og storslagen natur. Jobbene på Jan Mayen, Bjørnøya og i Hopen er ikke for hvem som helst.

Besetningen på Hopen 2010/2011

LEDIGE STILLINGER: Kokk Ruben Abrahamsen, fagarbeider Harald Kulhuset, meteorologifullmektig John Inge Berg og stasjonsleder Ragnar Sønstebø har overvintert på Hopen. Nå kan du søke om å jobbe der neste vinter.

Foto: Ruben Abrahamsen

Isbjørn med tre unger

MANGE ISBJØR: Denne binna med tre unger er en av 450 observasjoner av isbjørn som vinterens besetning på Hopen har gjort.

Foto: Harald Kulhuset
Hopen meteorologiske stasjon

HOPEN: En av tre meteorologiske stasjoner i Ishavet som søker etter medarbeidere for vinteren 2011/2012.

Foto: Ragnar Sønstebø
Hopen meteorologiske stasjon

LYS I MØRKET: I et nesten endeløst vintermørke er Hopen, Bjørnøya og Jan Mayen blant de få bemannede stedene på Spitsbergen om vinteren.

Foto: Ragnar Sønstebø
Isbjørn

KONGEN: Like utenfor kontorvinduet regjerer gjerne kongen av Hopen.

Foto: Ragnar Sønstebø
Ismåling på Hopen

MIDT PÅ DAGEN: Ismålinger må gjøres i mørket midt i desember.

Foto: Ragnar Sønstebø

– I vinter har vi sett isbjørn over 450 ganger. Alt fra svære hannbjørner til binner med små bjørnunger, forteller stasjonsleder på Hopen, Ragnar Sønstebø.

Han er én av fire som jobber ved Meteorologisk Institutt i Hopen. De må alltid være svært forsiktige når de går utendørs, for bjørnene er veldig nysgjerrige.

– De kommer helt inntil husveggene her, og det hender vi må skremme dem bort med å skyte knallskudd. Og går vi tur må vi alltid være bevæpnet, og ha hunder med oss, forteller han.

– Du bør takle isolasjon

Meteorologisk Institutt søker nå etter hele 17 personer som kan fylle de forskjellige funksjonene på instituttets øde avdelinger i Ishavet i vinter.

Blant annet trenger de kokker, teknikere og meteorologifullmektige.

Men tenk deg om før du søker – du bør nemlig ikke være redd for hverken isolasjon, voldsomt vær eller store isbjørner.

– Det er ikke for alle dette her. Alle som jobber her har sine særegenheter og du må være tolerant og tilpasningsdyktig. Du må takle isolasjon og kjenne deg selv, råder han.

Mørkt er det også. På Hopen er det mørketid fra 31. oktober til 10. februar.

Se livet i Ishavet i NRK Nett-TV:

Må være litt MacGyver

Det hender at været om vinteren er så dårlig at det lang tid før forsyningene kommer. Da er det viktig med kreativitet i jobben.

– Man må være litt MacGyver når man skal jobbe her. Man kan jo ikke akkurat spasere til butikken, og handle det man eventuelt trenger, fortalte Magnus Myrhaug (28), da han i vinter hadde jobbet ett år på Bjørnøya.

Fantastisk natur

Stasjonslederen ved Hopen vet også godt hva han snakker om. Ragnar Sønstebø har jobbet ved alle de tre stasjonene i Ishavet, og fortsetter å komme tilbake.

Det er den storslagne naturen som drar ham.

– Dersom du gleder deg over naturen er det fantastisk fint her, med vinterstormer, mørketid, midnattsol og 100.000 sjøfugl som kommer til øya, sier Sønstebø.

– For et par uker siden så vi en binne med trillinger, nydelige som små teddybjørner. Det var en opplevelse, lokker stasjonslederen.

Video Eventyret Jan Mayen

OKKUPERT: Jan Mayen er et eventyrland som ble okkupert av Meteorologisk institutt i 1922. Øya langt vest i havet har et landskap som tar pusten fra de fleste. Ut i naturens Kari Toft har besøkt øya med 18 sesingarbeidere.