Varme i Arktis kan gi isfri Nordpol

Isen i Arktis smelter raskere enn noensinne. I måneden som kommer kan selve Nordpolen bli isfri for første gang i nyere historie, sier vitenskapsfolk i USA.

Isbjørn

En isbjørn svømmer i polarhavet nord på Svalbard i juni 2008

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

En isbjørn med et reinsdyrkadaver nord på Svalbard

En isbjørn med et reinsdyrkadaver nord på Svalbard.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

I august var nedsmeltingen den mest omfattende siden satellittovervåkingen av forholdet ble innledet for 30 år siden, opplyser ekspertene.

Målinger foretatt i uken som gikk, viser at iskalotten i nord nå dekker 5,26 millioner kvadratkilometer.

I fjor høst ble det islagte området beregnet til 4,25 millioner kvadratkilometer, men årets tall kan bli enda lavere, viser tall fra USAs nasjonale senter for snø- og isforskning NSIDC. NSIDC-forsker Mark Serreze er bekymret.

Isen kan smelte før sommeren er over

– Når sommeren er over, kan Nordpolen være isfri. Grunnen er at polpunktet i øyeblikket bare er dekket av ny og svært tynn is, det vi kaller «førsteårsis», som kan komme til å smelte før vinterkulda kommer, sier Serreze til nyhetsbyrået AFP.

Årsaken til nedsmeltingen er ifølge forskerne den globale oppvarmingen. Ifølge BBC er utviklingen selvforsterkende: Vannet i åpent hav trekker nemlig til seg mer solvarme enn is gjør, og dermed vil reduksjoner i islaget gi økende temperaturer.

Når større områder i Arktis blir isfrie, blir det lettere å lete etter og utvinne olje og gass i disse områdene. Dette kan gi kortsiktig økonomisk gevinst, men olje- og gassproduksjon i nord kan på lengre sikt bidra til økt utslipp av klimagasser og mer global oppvarming.

Politisk framgang

Men bildet er ikke helsvart. Arbeidet for å dempe denne oppvarmingen fortsetter på mange plan og i mange sammenhenger verden over, sier sjefen for FNs klimasekretariat Yvo de Boer, som denne uken deltok på en internasjonal konferanse i Ghana.

– Vi er fortsatt i rute og arbeidet skyter fart. Regjeringer verden over tar forhandlingene om en løsning på spørsmålet stadig mer alvorlig, framholder de Boer, som overfor nyhetsbyrået AP sier seg svært oppmuntret etter forhandlingene i Ghanas hovedstad Accra.

Mange miljøvernere mener at selv om Accra-møtet var positivt, går arbeidet fortsatt alt for langsomt. Talsmenn for Verdens Naturfond WWF sier at det viktigste som ble oppnådd i Accra, var å vise at det er mulig å skape enighet om en effektiv avtale om klimakamp.