Været snudd på hodet i januar

Mens folk på fastlandet hutret seg gjennom iskulden, var situasjonen i Arktis en helt annen.

Snømann på Slitu

VINTER I ØSTFOLD: Mange dager har det vært for kaldt til å bygge snømann denne måneden, men en familie på Slitu i Indre Østfold har visst å benytte mildværet og fylt hagen med snømenn.

Foto: Marija-Terezija Benasic

Kaldt ble varmt og varmt ble kaldt i måneden som gikk. Fersk statistikk fra Meteorologisk institutt forteller om snodige januar-temperaturer.

Ispilarer Oslo

ISKALDT VÆRFENOMEN: Lyspilarer prydet Oslo-himmelen i starten av januar. Det optiske fenomenet må ha minst ti minus for å oppstå.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Man kan godt si et været stod på hodet i januar, sier statsmeteorolog Ola Mellem som har fulgt været både på fastlandet og i Arktis.

Brrr.. Iskulden tok fastlandsnorge

Om vi ser på gjennomsnittet av alle landsdelene var temperaturen på fastlandsnorge 1,4 grader under normalen i januar. Nord-Norge bidro til å dra snittet ned, og i langs grensa mot Russland var det hele 6 grader under normalen.

1,4 grader kaldere enn normalt høres kanskje ikke så mye ut - men det er det: Det vi kaller «normal» temperatur er nemlig i utgangspunktet ganske kaldt sammenlignet med det været vi er vant med i dag.

Januar kunne blitt enda kaldere om ikke kulda slapp taket de siste ti dagene. Da gav fønvind supervarme og nye svette værrekorder flere steder.

Lufttemperatur i Norge januar 2016

BARE BLÅFARGER: Ingen steder i landet var varmere enn normalt i januar. Da hadde kartet hatt flere rødfarger.

Foto: Meteorologisk institutt

Sommerlige temperaturer i Arktis

Anastasia Gorter i Longyearbyen

SOMMER-SVALBARD: 31. desember var det 9 grader på Svalbard. Mildværet fortsatte inn i januar og 2016.

Foto: Waling T. Gorter

På Svalbard ble desember avsluttet med sommertemperaturer og det milde været fortsatte inn i nyåret, både på Svalbard og i resten av det arktiske øyriket.

I Arktis skal det stort sett være tosifrede minusgrader på denne tiden av året. I januar 2016 var det bare så vidt termometeret snek seg under null på de ulike målestasjonene:

  • Svalbard Lufthavn: Snitt på -3,8 grader. 11,5 grader varmere enn normalt.
  • Hopen: Snitt på -2,1. 12,1 grader varmere normalt.
  • Sveagruva: Snitt på -5,0. 11,1 grader varmere enn normalt.
  • Barentsburg: Snitt på -3,9. 10,2 grader varmere enn normalt.
  • Bjørnøya: Snitt på -2,1. 6,0 grader varmere enn normalt.
  • Ny-Ålesund: Snitt på -4,8. 9,1 grader varmere enn normalt.

Derfor stod været på hodet

Fra sitt kontor i Tromsø har statsmeteorolog Ola Mellem fulgt både Arktis- og fastlandsværet i måneden som gikk.

– Det er russerkulda som har gitt det kalde været i Norge denne måneden, forteller han. Tørr og kald luft fra innlandet har strømmet inn over oss, mens lavtrykkene har hold seg på god avstand.

I Arktis har lavtrykkene derimot fått herje fritt. Som så mange tidligere år er det mindre havis her enn normalt, og dermed slipper værstystemene lettere til, forklarer Mellem.

– Mange lavtrykk har plassert seg nord for Svalbard og gitt mild vind fra sørvest.

– Det var en kald periode i Arktis rundt 21. januar. Da var det lite vind og ikke et eneste lavtrykk i nærheten, avslutter meteorologen.