Ufyselig start på vinterferien

Store snømengder, mengder av regn og vanskelige kjøreforhold preger starten på vinterferie-sesongen. Men flere steder i landet er det likevel håp om å se solen i helgen.

Snøvær i Oslo

OBS-VARSEL: Det er obs-varsel på grunn av store snømengder og vanskelige kjøreforhold langs kysten fra Vest-Agder til Møre og Romsdal. (Arkivfoto)

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Det har virkelig lavet ned i Agder og på Vestlandet søndag og mandag. Indre og høyereliggende strøk har fått opp til 40 cm nysnø, mens det i ytre strøk har bøttet ned med vann.

I Flekkefjord kom det hele 85 millimeter regn på 24 timer.

Fredag formiddag er det obs-varsel for kysten fra Vest-Agder til Møre og Romsdal pga vanskelige kjøreforhold og/eller store snømengder.

Nytt nedbørsområde på vei

Fredagen vil forbli svært fuktig, men rogalendinger og sunnhordlendinger som starter vinterferien denne helgen får i det minste en liten pause fra griseværet.

– Nedbøren i vest og sørvest vil dabbe av litt lørdag. Vi får et mellomspill med forbigående oppholdsvær, før det natt til søndag kommer inn et nytt nedbørsområde over Vestlandet og Agder. Da blir det snø og sørøstlig kuling både langs kysten og i sør i fjellstrøkene, sier meteorolog John Smits.

Årsaken er et lavtrykk som passerer like sør for norskekysten.

Laster Twitter-innhold

Lavtrykket vil ta med seg snøen og kulingen til Østlandet søndag ettermiddag og kveld, men i innlandet vil det ikke bli like mye vind. I kystområdene kan nedbøren komme som regn.

Smits ber folk i sørvest og øst forberede seg på vanskelige kjøreforhold fra søndag ettermiddag til mandag morgen.

– Ting ser langt bedre ut når vi kommer over helgen, da vil både vinden og nedbøren avta, sier meteorologen.

Kuling i fjellet

Skal du over fjellovergangene i Sør-Norge denne helgen, er risikoen for dårlig vær størst over Haukeli og Hovden, hvor lavtrykket i Skagerrak som nevnt fører til mye snø og kraftig vind.

– Lenger nord blir det ikke så mye nedbør. Utsatte steder kan det bli kuling, men ingenting som tyder på vanskelige kjøreforhold, sier Smits.

John Smits

LOVER BEDRING OVER HELGEN: Meteorolog John Smits ved Meteorologisk institutt i Oslo sier været i sør vil bedre seg mandag.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Best vær nord for Stad

Værvinnere i sør er det ikke så mange av, men ting begynner å se bedre ut med en gang en kommer nord for Stad. Det blir riktignok mye vind fra sør, men fra lørdag formiddag blir det ikke noe særlig nedbør å snakke om.

– Fra Møre og Romsdal og nordover i landet venter vi stort sett skyet og delvis skyet, og det kan også bli mulig å se solen noen ganger. Vinden kommer fra sørøst og kan komme opp i kuling, sier Smits.

Øst i Finnmark kan vinden føre til vanskelige kjøreforhold i fjellet, og i Nordland kan det komme litt regn i kystområdene.

– På Svalbard blir det en del mer uggent enn på fastlandet. Fredag snør det, og lørdag kommer det et lavtrykk fra sør som gir sørøstlig kuling og snø. Det vil dreie til sørvest lørdag ettermiddag og gi temperaturer på rundt null. Generelt ruskete forhold, men vinden minker på søndag, sier Smits.

Laster Twitter-innhold