Tropisk orkan treffer Hawaii

Venter voldsom nedbør og vind på opp mot 250 km/t.

Tropisk storm nærmer seg Hawaii

VOLDSOMME KREFTER: Dette bildet av orkanen «Lane» er tatt fra den internasjonale romstasjonen av astronaut Ricky Arnold, og viser stormens øye på vei mot Hawaii.

Foto: NASA / Reuters

På den amerikanske øygruppen i Stillehavet hamstrer innbyggerne mat og vann mens de venter på at «Lane» skal treffe. Tidligere i uken så det ut til å bli den kraftigste orkanen på 26 år, men den er nå nedjustert fra kategori 5 til kategori 4.

Verste på fire år

Kristian Gislefoss

ADVARER: – Lytt til lokale myndigheter, sier meteorolog Kristian Gislefoss.

Foto: Anniken Celine Berger / Meteorologisk institutt

– Farenivået er likevel på det høyeste, og amerikanerne tar dette veldig alvorlig. Det er fire år siden sist Hawaii ble truffet av en så kraftig orkan, sier meteorolog Kristian Gislefoss.

Hawaii er et populært feriested både for amerikanere og europeere, og det er også mange norske studenter på universitetet i Honolulu.

– Alle som er der bør følge myndighetenes advarsler og retningslinjer, sier meteorologen.

Onsdag gikk president Donald Trump ut på Twitter og ba folk i de utsatte områdene om å forberede seg best mulig på uværet:

Laster Twitter-innhold

– De verste vindene ute i havet

Den tropiske orkanen oppstod i havet utenfor Mellom-Amerika og beveger seg nordvest. «Lane» vil treffe i løpet av torsdag og vare til lørdag.

Ifølge Gislefoss tyder alt på at stormens øye vil ligge et godt stykke utenfor land, noe som gjør at de aller kraftigste vindene, som er rett utenfor øyet, vil være ute i havet og dermed neppe vil treffe bebyggelse.

– Vinden ser ut til å ligge på nivå 3 til 4 når den treffer land. Det innebærer vind på mellom 178 til 250 km/t, sier Gislefoss.

Det tilsvarer 50 til 70 meter per sekund.

Skoler holder stengt

– Orkanen fører også med seg store nedbørsmengder, med fare for både jordskred og flom.

Ifølge NTB er offentlige skoler stengt resten av uken, og offentlig ansatte er bedt om å holde seg hjemme, med mindre de har uunnværlige funksjoner.

Tilfluktsrom blir gjort klare, og det er også satt inn mannskaper for å ta seg av hjemløse som bor nær elver og strender.

Innbyggere på Hawaii forbereder seg på orkanen Lane

HAMSTRER: Alex Krivoulian (t.h.) og Wenkai He (t.v.) fyller opp dunker med drikkevann i Kapahulu for å forberede seg på det kraftige uværet som kommer.

Foto: Kat Wade / AFP

Orkaner treffer Japan og Sør-Korea

Også øst i Asia er det farlig lavtrykksaktivitet nå. Orkanen «Soulik» er på vei inn over Sør-Korea og vil passere litt sør for Seoul. Lavtrykket har vært en orkan i kategori 3, men er nå på vei til å bli nedgradert til tropisk storm.

– Det vil krysse Sør-Korea og dø ut når den kommer ut i havet, sier Gislefoss.

I Japan vil den tropiske orkanen «Cimaron» treffe Osaka fredag morgen, lokal tid. Også den har vært oppe i kategori 3, men er nå nedjustert til kategori 1.

– En slik orkan vil likevel kunne føre til en del skade når den går på land. Samtidig er det ikke uvanlig at disse områdene rammes av tropiske orkaner, så japanerne er nok godt forberedt på det som kommer, sier Gislefoss.

Laster Twitter-innhold