Stormfull helg i vente

Temperaturen skyter til himmels når et kraftig lavtrykk treffer store deler av Norge på lørdag. Det kan bli storm og regn opp mot 1200-1500 meter. – Jeg har nesten aldri sett et så stort lavtrykk før, sier statsmeteorolog Øyvind Johnsen.

Værkart

– Det er et veldig kraftig lavtrykk som ligger over norskehavet. Det omfatter veldig store områder. Jeg har nesten aldri sett et så stort et før, sier Statsmeteorolog Øyvind Johnsen.

Foto: Met.no

Storm på Vestlandet

Det kan bli storm langs nesten hele Kyst-Norge på lørdag.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Lørdag blir det vind over store områder og det kan bli storm langs hele kysten av Vestlandet til og med Troms.

I Nord-Norge har Meteorologisk institutt sendt ut OBS-varsel for flere områder, hvor det lokalt kan det bli vindkast opp mot 35 meter per sekund, som er orkan styrke.

Statsmeteorolog Øyvind Johnsen forteller at størrelsen på lavtrykket er enormt.

– Det er et veldig kraftig lavtrykk som ligger over norskehavet. Det omfatter veldig store områder. Jeg har nesten aldri sett et så stort et før, sier han til NRK.no.

Flom på på Vestlandet

Mesteparten av nedbøren havner på Vestlandet, og NVE har sendt ut flomvarsel.

– Det blir mellom 50 og 100 millimeter nedbør, og siden det blir mildere vil mesteparten komme som regn. Dette er store nedbørsmengder, understreker meteorolog Kjersti Opstad Strand ved Vervarslinga for Vestlandet.

Sør for Stad kan det periodevis bli storm.

– Det er mest vær på Vestlandet sør for Stadt i morgen men det blir også sørøstlig sterk kuling i Trøndelag fredag kveld, sier Opstad Strand.

Mye regn på Sør- og Østlandet

Lavtrykket i helgen sørger også for mye vind og regn for Sør- og Østlendingene.

– Det kan bli kuling langs kysten og perioder med regn. I Agder kan det stedvis bli mye nedbør og på Østlandet kan det bli underkjølt regn, sier Evensen.

I indre strøk av Østlandet kan nedbøren komme snø først på dagen lørdag. Søndag blir det regn under 1200 meter over havet.

– Over helgen synker temperaturen litt men det blir fortsatt mildt for årstiden, sier Evensen.

Grenser til ekstremvær i Nord-Norge

I Nord-Norge treffer et kraftig stormsenter Nord-Troms og Vest-Finnmark.

– Vi har sendt ut et OBS-varsel som er tett opp under ekstremvær så det blir mye vær, understreker vakthavende meteorolog Rafael Løvdahl Escobar i Nord-Norge.

Lokalt kan det bli vindkast opp mot 35 meter per sekund, som tilsvarer orkan styrke.