Snøkrystaller under lupen

Det er jul, og tid for å nyte noe av det vakreste naturen og værgudene kan by på.

I galleriet over har yr.no samlet bilder av snøkrystaller tatt under mikroskop. Vi garanterer at bildene ikke er manipulert.

Fantastisk

Ole Nielsen

– Skjønnheten har vi ikke tid til å tenke på i en travel arbeidsdag, sier meteorolog Ole Nielsen.

Foto: Signe Karin Hotvedt / NRK

Ole Nielsen ved Meteorologisk institutt er tydelig begeistret over det han ser.

–Oj, så flott. Ingen er like og likevel blir det symmetri. Dét er det fantastiske!

Men så vakre som disse blir ikke alle snøkrystaller, påpeker Nielsen. Mange snøkrystaller får nemlig en tøff ferd gjennom atmosfæren før de treffer bakken. De krasjer med hverandre, slår seg sammen, og noen går til og med i stykker.

Som en eggcelle

I begynnelsen er snøkrystallene pittesmå vannmolekyler som fryser til is. Allerede da har de en sekskantet struktur, forteller Nielsen.

– Det er som eggcellen. Til å begynne med ser de kanskje like ut. Men etter hvert vil noe påvirke utviklingen. Når det gjelder snøkrystallen, påvirkes den av fuktigheten i lufta omkring og av lufttemperaturen

Jo kaldere det er, jo større er sjansen for at snøkrystallen får vokse uforstyrret, forteller meteorologen.

– Men det er sjelden at en snøkrystall virkelig får utvikle seg i fred.

Når lufttemperaturen ligger mellom minus 10 og minus 20 grader er det størst sjanse for at krystallene blir symmetriske. I tørr luft kleber ikke krystallene seg sammen like lett som i fuktig luft. Er lufttemperaturen nær 0 grader vil det også finnes dråper med underkjølt vann, og dette virker som lim på krystallene.

Åtte kanter?

Forsvarets julekort

På sin julehilsen i 2008 lot Forsvaret tanks og jagerfly danne snøkrystaller.

Foto: NRK

Julen 2008 brukte det norske forsvaret åttekantede snøkrystaller i sine julekort.

At en snøkrystall alltid har seks kanter er ikke så lett å vite for folk flest. Krystallene er jo faktisk så små at du må ha mikroskop for å se dem.

Selv ikke meteorologer har god kunnskap om snøkrystaller, forteller Nielsen. De er opptatt av når snøværet begynner og slutter, og hvor mye snø som kommer.

– Snøkrystallenes form er ikke så viktig for en varslingsmeteorolog. Skjønnheten har vi ikke tid til å tenke på i en travel arbeidsdag, der liv og sikkerhet må stå i fokus.

God jul fra oss i yr.no-redaksjonen!