Slik beveger atomlekkasjene seg

Her ser vi hvordan været frakter med seg atomutslipp fra Japan. Lave nivåer av radioaktivitet har nådd Norge, ifølge Strålevernet.

Video Radioaktive partikler i atmosfæren etter Fukushima-ulykka

Statens strålevern sin beregning, basert på Meteorologisk Institutts SNAP-modell, viser av spredningen av radioaktive partikler i høyt oppe i atmosfæren etter Fukushima-ulykken.

Sjekkes for stråling i Japan

STRÅLING: I Fukushimaområdet blir folk testet for radioaktiv stråling.

Foto: STR / Reuters

– Denne modellen beregner hvordan partiklene spres med vinden, og avsettes på jordoverflaten, forteller statsmeteorolog Pål Evensen.

Situasjonen ved atomkraftverket i Fukushima er fortsatt alvorlig og uavklart.

De ansatte ved atomkraftverket i Fukushima i Japan kjemper mot klokken for å forhindre en nedsmelting.

Samtidig har forskere her hjemme ved Meteorologisk Institutt sett på hvordan utslippet fra reaktorene har beveget seg til nå.

De har gjort modellbergeninger av det radioaktive utslippet i samarbeid med Statens Strålevern.

Har kommet helt til Norge

Strålevernet har flere målestasjoner i hele Norge, og måler nå forhøyede verdier i Norge, men påpeker at det er snakk om helt ubetyelige mengder.

– Det er veldig små verdier, men det sier noe om hvor langt disse partiklene fraktes når de kommer opp i atmosfæren, sier Harbitz.

Statens Strålevern jobber tett med Meteorologisk Institutt. Direktør Ole Harbitz sier at meteorologenes modell er viktig for beredskapsarbeidet.

– Det viktige med disse modellene er å forstå hvor forurensingen tar veien, og at modellen skiller mellom det som fyker forbi og det som settes av på bakken, sier han.

NRK.no: Vi omgir oss med radioaktiv stråling daglig

Video Radioaktivt nedfall utenfor Japan

Animasjonen viser hvordan radioaktivitet fra Fukushimakraftverket avsettes på jordens overflate (land og hav) i tiden etter starten av utslippet den 12. mars. De radioaktive partiklene som svever i lufta kan avsettes på bakken enten ved turbulens (tørravsetning) eller ved at de fanges opp av fallende nedbør (regndråper eller snøkrystaller). Etter hvert som de radioaktive skyene forflytter seg med vinden, berøres nye områder av nedfallet.

Svart røyk fra Fukushima-anlegget

ALVORLIG: Temperaturen i noen av reaktorkjernene er nå oppe i 400 grader celsius, hundre grader over det de er laget for.

Foto: Ap
Grønnsaker innhøstet i Fukushima-prefekturet har blitt trukket tilbake fra butikkene

TRUKKET TILBAKE: Det er påvist radioaktivitet i matvarer i Japan, og grønnsaker innhøstet i Fukushima har blitt trukket fra butikkene.

Foto: Kyodo News / Ap

Et tenkt scenario

Kjøleanlegget i kjernekraftverket i Fukushima brøt sammen da Japan 11. mars ble rammet av et kraftig jordskjelv med en påfølgende tsunami.

Japanske myndigheter har meldt om både kontrollerte utslipp og forhøyede stråleverdier i luft, vann og mat, men ingen vet hvor mye radioaktivt materiale som har sluppet ut.

Derfor har de norske meteorologene jobbet ut fra et hypotetisk utslipp, basert på de beste antakelsene til Statens Strålevern.

– Vi har tenkt oss et kontinuerlig utslipp fra og med 12. mars. Modellene sier ingenting om hvor mye radioaktivitet som faktisk har spredt seg, forteller Evensen.

NRK.no: To japanske arbeidere stråleskadd I Eksperter vurderer nye løsninger for å hindre nedsmelting

Utslipp i havet

De radioaktive partiklene som slippes ut blandes med luften. Noe føres høyt opp i atmosfæren, og noe faller til bakken med regnet. Noe kan også avsettes på bakken selv om det ikke er nedbør.

– Modellen viser at store deler av de radioaktive partiklene har havnet i havet, og det er jo positivt for folk i området. Men det er en del som har havnet i områdene rundt kraftverket, og sørover mot Tokyo, forklarer meteorologen.

Målinger i området har bekreftet dette.

NRK.no: Høge strålingsverdiar målte i sjøen

Det som befinner seg i atmosfæren kan fraktes langt, og kan ha drevet over Amerika og inn i Europa.

– Men da snakker vi om svært lave konsentrasjoner uten helsemessige konsekvenser, påpeker Evensen.