Skypumpe feide over Oslofjorden

Vibeke Aalmo fikk en artig avslutning på kvelden da dette spesielle værfenomenet plutselig dukket opp over Oslofjorden.

 Artig værfenomen ved Tofte

SKYPUMPE: I løpet av fem minutter (ca 19:35-19:40) så vi denne «tornadoen» vokse før den forsvant helt, skrev fotografen til bildet hun sendte oss.

Foto: Vibeke Aalmo

Artig værfenomen ved Tofte

Vibeke oppdaget tornadoen fra hytten deres.

Foto: Vibeke Aalmo

– Det var litt artig da vi oppdaget den. Den bygde seg oppover og vi tenkte hva i all verden er dette, og etter fem minutter var den borte. Jeg har i hvert fall aldri sett dette i Norge før, forteller fotograf Vibeke Aalmo til yr.no.

Vibeke var på hytten da hun oppdaget skypumpen som boltret seg ute i over havet ved Tofte. Bildet er tatt fra Hallangspollen ved Drøbak.

– Det var en merkelig varm dag for det har vært ganske kjølig i det siste. Det er mulig det kom noen regnbyger etterpå men det var i hvert fall en del lyn i området, sier Aalmo.

Minitornado over vann

Statsmeteorolog Arild Mentzoni tar en titt på bildene.

Arild Mentzoni

Statsmeteorolog Arild Mentzoni forteller at skypumper kan oppstår i ustabilt vær.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

– Artige bilder. Det er ikke helt vanlig å se skypumper i Norge, men av og til kan de oppstå i situasjoner med veldig ustabil luft. Det er en slags tornado men når de oppstår over vann kaller vi dem skypumper.

Tornadoene som oppstår i Norge er som regel så små at de sjelden gjør store skader, og ofte forsvinner de i løpet av kort tid.

– Er forholdene gunstige klarer de å eksistere i korte perioder. Ofte kan man følge skypumper eller slike virvelvinder en lengre strekning over sjøen, så det er tilfeldigheter i værsituasjonen som gjør at de dør ut, forklarer meteorologen.

Farlig for båter

Så denne tornadoen over Oslofjorden fra Åsgårstrand i dag kl. 19.45.

Flere har knipset bilder av tornadoen. Dette bildet er tatt fra Åsgårdstrand.

Foto: Audun Halveg Iversby

Skypumper kan av og til sees på sensommeren når solen varmer opp havoverflaten og det er kjølig luft i høyere luftlag.

Båter bør unngå å komme i nærheten av skypumpene.

– Når skypumpene treffer sjøen blir det en kraftig vannsprut som står omkring. Det er selvsagt skummelt hvis man havner i en slik situasjon med en båt, men da skal man være veldig uheldig også, sier meteorologen.

Flere saker om skypumper: