Skypølse på fjellet «De syv søstre»

Yr-bruker Ellen Karine har én gang i livet sett en slik sky over fjellkjeden «De syv søstre». Hun har undret på opplevelsen i over 13 år, og nå har hun sendt bildet over til Meteorologisk institutt.

Skypølse over fjellet "De syv søstre"

Yr-bruker Ellen Karine fanget opp denne artige skyformasjonen over fjellkjeden De syv søstre på Helgeland i Nordland i 2004. 13 år senere lurer hun på hva hun så.

Foto: Ellen Karine Andersen

«Den rare «pølsa» går lengre bort på begge sider. Det var ikke en sky i nærheten. Bare denne og helt blå himmel så langt jeg kunne se i alle retninger. Jeg var der hele sommeren i ca 20 år, men noe slikt så jeg aldri igjen», sier Ellen. Nå har hun sendt over bildet til meteorologene for å få en forklaring, 13 år etter at bildet ble tatt.

Flotte skyer har vi meteorologer alltid lyst til å se! Vi har også et sterkt behov for å putte skyene i riktig kategori.

Stratocumulus cumulogenitus?

Disse skyene defineres som «bukleskyer som dannes ved at haugskyer brer seg ut.»

Haugskyer (cumulus) dannes ved at varm luft stiger til værs. De kalles ofte godværsskyer fordi dette typisk skjer over land på varme dager.

Dersom det er stabil luft i høyden, vil dette fungere som en hindring for godværsskyene, og de vil flyte utover istedenfor å stige videre.

Blå himmel og cumulusskyer

Cumulusskyer er godværsskyer og dannes på grunn av varm luft som stiger til værs. Skypølsen over De syv søstre er dannet ved at slike skyer brer seg utover i stedet for å stige videre.

Foto: Colourbox

Orografisk stratus?

Her kunne jeg avsluttet saken, men skyer lar seg ikke enkelt putte i bås. Her finnes flere muligheter, og ifølge en kollega, ligner dette mer på forløpere til tåkeskyer som dannes om kvelden.

Ved tilførsel av fuktig luft inn mot en fjellkjede, vil luften bli tvunget til å stige til værs, det vi kaller orografisk heving. Luften vil da bli avkjølt, og det kan dannes skyer, og til og med nedbør.

Når det er kjølig nok på fjelltoppene til at det blir dannet skyer, kan det se ut som om fjellene har tatt på seg en dyne.

Det vi er enige om, er at det må finnes et tørt og stabilt luftlag i høyden, som hindrer skyene i å vokse videre vertikalt.

Roll cloud?

Dette er en av to hovedtyper arcus-skyer: rulleskyer og veggskyer. Disse oppstår i forbindelse med kraftig tordenvær. En typisk veggsky eller hyllesky ble observert i Gjøvik for noen år siden.

Roll clouds kjennetegnes av lange «pølser» eller ruller av skyer. Det finnes eksempel på at roll clouds kan opptre uten tilknytning til større værsystemer, men skypølsa som er diskutert her er mest trolig ikke i denne kategorien.

Roll cloud, eller hyllesky på Gjøvik

Roll cloud som det kalles på engelsk, eller veggsky/hyllesky på norsk, ble for noen år siden fotografert i Gjøvik.

Foto: Svein Idar Iversen

Andre sky-artikler fra yrmeteorologene:

Volutus: For første gong sidan 1951 har verda fått ein ny skykategori

En veggsky observert på stranda i Urugauy.

Foto: Daniela Mirner Eberl / wikipedia