Se regnbygene på radar

Værradarene gir et sikrere værvarsel, men er også et bra show for amatører.

Værradar
Foto: yr.no

Værradaren på Sluskfjellet i Hasvik, Finnmark åpnet i juni 2008.

Foto: met.no
Illustrasjonsfoto, Værradar Røst.

Værradaren på Røst

Foto: met.no
Jørgen Togstad

Jørgen Togstad

Foto: met.no
Vêrradar på Vestkapp

Den planlagte værradaren på Vestkapp

Foto: Illustrasjon: Meteorologisk institutt
Værradar i Asker

'Oslo-radaren' ligger på Hagahogget i Asker i den gamle Rustan militærleir.

Foto: met.no

På radarbildene kan du se regnbygene bevege seg innover landet. Regnbygene er fargekodet etter intensitet, hvor rødt indikerer den kraftigste nedbøren.

Sjekk selv: Her finner du værradarene

Norge har sju værradarer totalt. Den foreløpig siste, på Sørøya i Finnmark, ble åpnet i månedsskiftet juni-juli. Etter en testperiode skal Værradaren i Hasvik i løpet av høsten over i vanlig drift og blir da tilgjengelig her på yr.no.

Se bygenes vei

Her på yr.no kan du se bildene fra radarene, satt sammen for ulike områder i Norge.

Dataene er satt sammen til animasjoner som viser nedbørens intensitet, bevegelse og utvikling de siste to timene. Radarbildene oppdateres hvert 15. minutt.

Du kan se hvor bygene kom fra, hvilken intensitet de hadde, og gjøre deg opp en mening om hvor turen går videre for regnskyene.

Fargekodes

- Rådata fra hele luftrommet omkring hver radar hentes inn ved hver enkelt radarstasjon, og sendes til en sentral radar-server som står på Blindern, forklarer Jørgen Togstad. Han er seksjonsleder for radar og satelitt på Meteorologisk institutt.

- Ut fra disse 3D volumdata-filene kan ulike typer radarprodukter genereres. Et eksempel på slike produkter er de som ligger tilgjengelig på yr.no.

Han forklarer at de dataene som vises, er hentet fra et nivå så nær bakken som mulig, men samtidig så høyt at man unngår unødvendig mye støy fra omgivelsene - dvs uønskede ekko fra mark og sjø i radarens nær-område.

Jordkrummingen vanskeliggjør

Selv om en radar har meget stor rekkevidde, er radarens overvåkningsområde begrenset til 240 km.

På grunn av jordkrumningen vil de ekkoene som blir observert lengst ute, ligge så høyt at det blir vanskelig å si noe om hva som skjer nede ved bakken her.

- Det er jo nedbøren som når ned til bakken som er mest interessant for folk. Radarens rekkevidde er derfor satt til 240km, slik at vi skal kunne være rimelig sikre på at radaren har muligheter til å observere nedbøren som er på vei, sier Jørgen Togstad.

På sikt er målet å gi hele Norge radardekning. Etter planen skal det bygges flere radarer. Togstad sier tallet trolig vil ende på mellom 12 og 14.

Ny radar på Stad

I høst starter etter planen byggingen av en ny værradar på Nordvestlandet, nærmere bestemt på Vestkapp på Stad.

Prosessen fram til byggetillatelse har vært lang, men nå er det gitt grønt lys for prosjektet..

- Går ting etter planen, så vil infrastrulturen stå klar neste sommer, sier Togstad.

Han sier denne værradaren er viktig fordi dette er en strekning med mye båttrafikk og mye hardt vær, hvor mange er avhengige av presise værvarsler.

Flere kommer

Også på Helgelandskysten trengs flere radarer. Trolig kommer en ny mellom dagens to radarer på Røst i Lofoten og Rissa i Trøndelag.

På indre Østland er det også behov for flere radarer, i tillegg til dagens i Asker. Og Asker-radaren, som står på Hagahogget, begynner å bli gammel (20 år), og må snart skiftes ut.

Den teknologiske utviklingen har vært stor innen radar i løpet av de siste 20 årene, og en ny radar vil kunne både gi muligheter for mer høyoppløselige produkter, samt bedre muligheter for filtrering av uønsket støy fra omgivelsene.

Norden

På yr.no finner du også værradarer for flere andre land. Norden er godt dekket opp, gjennom at vi har gjensidige avtaler her når det gjelder utveksling av radar-data.