Saken som kan være dårlig nytt for Trump

En tweet og en orkan kan gi klimasaken et løft i den amerikanske valgkampen.

Trump og Clinton

UENIGE: Trump og Clinton er svært uenige i klimasaken, men temaet har neste ikke blitt diskutert under valgkampen. Under mandagens tv-debatt tok Clinton opp saken på eget initiativ.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Presidentkandidatene Hillary Clinton og Donald Trump står milevis fra hverandre når det kommer til klima. For mens Clinton er kjent for sine kunnskaper, har Trump vist en mer tilfeldig omgang med vitenskap.

Under den direktesende tv-debatten på mandag ble kontrastene synlige.

– Donald Trump tror at klimaendringer er svindel, startet av kineserne. Jeg tror det er virkelig, at vitenskapen er riktig, sier Clinton.

Nå spekulerer medier og klimaorganisasjoner i om denne debatten kan gi en ny retning på den amerikanske valgkampen, som så langt ikke har handlet om klima.

– Dette setter saken på radaren, og det kan potensielt være dårlige nyheter for Trump, skriver Washington post.

Donald Trump var rask med å avbryte Clinton og avviste at han hadde kalt klimaendringene svindel. Sekunder etterpå kokte det på Twitter, da folk retvitret disse meldingene:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

– Kan sette Trump i knipe

Dette kan sette Trump i knipe på flere måter, skriver Washington Post.

– En ting er at han nekter for det han faktisk har tvitret. Men det kan være enda mer oppsiktsvekkende dersom han må diskutere den faktiske vitenskapen med Clinton og benekte den globale vitenskapelige konsensusen, eller det at han vil svikte en global avtale som hele verden er samlet om, Paris-avtalen, skriver avisen.

Clinton anklager Trump for å ha kalt klimaendringer svindel.

Frykter klimasaken forsvinner

Debattleder Lester Holt tok ikke opp klima under mandagens debatt, Clinton tok altså opp saken på eget initiativ.

Det er imidlertid ikke alle som tror at mandagens debatt kan føre til økt fokus på klimasaken. Noen er mer bekymret for at den skal forsvinne.

– Jeg ble skuffet over at klimaendringer ikke spilte en større rolle i debatten, for det er ingen sak med større langsiktige virkninger relatert til økonomi, sikkerhet og fremtid, sier Susan Joy Hassol, direktør ved Climate Communication, ifølge Eos.

Den internasjonale miljøorganisasjonen 350.org er også skuffet:

Laster Twitter-innhold

Kan en orkan sette dagsorden?

Tove Bjørgaas

- Klima har ikke vært en viktig sak i valgkampen, sier Tove Bjørgaas.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

– Undersøkelser viser at amerikanere tror mer på klimaendringer nå enn for fire år siden, sier NRKs USA-korrespondent Tove Bjørgaas.

– Særlig sier unge velgere at dette er viktig. Spørsmålet er hvor mange av dem som faktisk avgir stemme, sier Bjørgaas.

En annen faktor som kan påvirke er været selv. USA er midt i orkansesongen og en naturkatastrofe kan sette klimaendringer og beredskap høyere på dagsorden.

– I 2012 kom stormen Sandy og la New York under vann. Da ble det mye fokus på vær og klima. Folk er opptatt av om presidentkandidatene kan rydde opp, sier Bjørgås.

Obama fikk mye ros for måten han taklet uværet på, og økte i popularitet. Da orkanen Katrina traff New Orleans noen år tidligere fikk derimot sittende president George Bush sterk kritikk for ikke å ha fulgt godt nok opp.