Rekordvarmt verden over

Sommeren har vært preget av hetebølger og naturkatastrofer verden over. Så langt i år har 2010 vært historiens varmeste år.

De som har feriert i Norge vil nok ikke huske sommeren som rekordvarm.

Men det vil mange andre. Millioner av mennesker andre steder på kloden har opplevd kvelende hetebølger og store flommer.

Hetebølger verden over

Områdene med uvanlig høye temperaturer i juli var Europa, Russland og deler av Øst-Asia.

I Europa har flere mennesker mistet livet på grunn av flom, og hetebølgene i Russland førte til dødsbranner og store ødeleggelser på hveteavlinger.

Øst-Europa i kvelende varme

Hetebølgene i Moskva slo varmerekorder med temperaturer på opp til 39 °C. Før 2010 var den høyeste temperaturen målt til 36,8 °C i Moskva.

Finland var ekstrem varm i sentrale og sørlige deler av landet i juli, og det ble satt mange nye varmerekorder. Den høyeste temperaturen ble målt 29. juli og var på 37,2 °C, ifølge the Finnish Meteorological Institute.

Hete og flom i Øst-Asia

I Øst-Asia slo blant annet Kina mange varmerekorder, og gjennomsnittstemperaturen i juli var 22,8 °C ifølge Beijing Climate Center.

Flomkatastrofer har også herjet i Kina og tatt hundrevis av liv.

I Pakistan er over 20 millioner mennesker rammet av flomkatastrofer. Landet er også på listen hvor det er målt rekordvarme.

Målt 53, 5 grader

26. mai ble det registrert 53,5 °C i Mohenjo-daro i Sindprovinsen og er det høyeste som er blitt målt i landets historie.

Den offisielle varmerekorden i verden er målt til 58 °C i 1922 og tilhører El Azizia i Libya. I Amerika, Death Valley i California, ble det i 1913 målt 56, 7 °C.

Fire andre land har også målt temperaturer over 50 grader:

  1. Kuwait: 52,6 °C i Abdaly, 15. juli
  2. Irak: 52,0 °C i Barsa (14.juli)
  3. Saudi-Arabia: 52,0 °C i Jeddah (22. juni)
  4. Quatar: 50,4 °C i Doha (14.juni)

Juli nest varmest

Juli er den nest varmeste måneden som er målt globalt, kombinert for land-, og havoverflaten, melder det amerikanske forskningsbyrået NOAA.

Når NOAA oppsummerer temperaturene ruller rekordene inn for både land-, og havoverflatetemperaturene for hele verden.

Den gjennomsnittlige land- og havoverflate-temperaturen ble i juli målt til 16,5 °C, som er 0,66 °C over gjennomsnittet for det 20. århundre.

Temperatur for land og vann

Juli-temperaturen for landoverflaten for hele verden var 1,03 °C over gjennomsnittet for det 20. århundre som ligger på 14,3 °C.

Juli-temperaturen slår dermed varmerekordene sine for landoverflaten.

Temperaturen for havoverflaten var 0,54 °C over gjennomsnittet for det 20. århundre som ligger på 16,4 °C.

Temperaturen for havoverflaten kan dermed regnes som den femte varmeste rekorden for juli.

Varmerekorder mars-juni

Mars, april, mai og juni 2010 var de varmeste månedene registrert globalt, for kombinert land- og havoverflate-temperaturene, melder NOAA.

Årsakene til heten

NOAA-eksperter understreker at globale klimaforandringer ikke er den eneste grunnen til at 2010 har vært så varm.

El Niño har vært med på å skyve temperaturene opp, og er blant de viktigste årsakene til at gjennomsnittstemperaturene for verden det siste halvåret har vært så høy.

LES OGSÅ: