Radioaktiv luft kan blåse over land

Til nå har vindene sendt de radioaktive partiklene fra atomkraftverket Fukushima i Japan ut i havet. Men nå snur vinden.

Video Ny eksplosjon ved kraftverk i Fukushima

EKSPLOSJON: Hendelsen ved Fukushima-atomkraftverket er oppjustert til en atomulykke. I natt var det enda en eksplosjon her.

– Vi går nå inn i en kritisk tolvtimers-periode med vind over land, forteller seniorrådgiver ved Meteorologisk Institutt, Dag Kristoffersen.

Hendelsen ved Fukushima er nå av japanske myndigheter oppjustert til en atomulykke.

Japan radioaktiv måling

STRÅLING: En japansk mor snakker med datteren som nettopp er blitt målt for radioaktiv stråling.

Foto: YURIKO NAKAO / Reuters

USS RONALD REAGAN

SKY AV RADIOAKTIVITET: Ifølge New York Times har hangarskipet «USS Ronald Reagan» passert gjennom en sky med radioaktivitet fra de rammede atomkraftverkene i Japan.

Foto: SPIKE CALL / AP
Ung gutt undersøkes for radioaktivitet

UNDERSØKES: En ung gutt kontrolleres for radioaktivitet i Fukushima.

Foto: Daisuke Tomita / Ap

Så langt har det vært to eksplosjoner ved kraftverket etter det kraftige jordskjelvet fredag morgen, men ingen av disse skal ha rammet selve reaktorene.

NRK.no: Deler av reaktor er ødelagt

Vinden snur

Foreløpig har vinden fraktet de radioaktive partiklene ut i havet. Men nå i formiddag snur vinden.

– I dag og fram til i kveld blir det vind fra nord mot sør i det området kraftverket ligger. Det betyr at de radioaktive partiklene fraktes innover land, forteller Kristoffersen.

Foreløpig er vindene for svake til at partiklene vil fraktes særlig langt, men dersom vinden øker blir situasjonen en annen.

– Når det er svake vinder, som nå, faller de tunge radioaktive partiklene fort ned ved kjernekraftverkene. Men hvis vinden øker, og det er en fast vindretning, kan de spres langt, forteller seniorrådgiveren.

– Da snakker vi om en del mil, legger han til.

NRK.no: Kjølesystemet ved enda et kraftverk nede for telling

Vind og nedbør er verst

Fukushima-kraftverket ligger 240 kilometer nord for Tokyo. Her bor ti prosent av Japans innbyggere.

– Radioaktiviteten ser ikke ut til å ha nådd storbyen ennå, og den ligger ganske langt fra kraftverket, sier Kristoffersen.

Ifølge ham er sterk vind over lang tid og nedbør, det verste som kan skje i forhold til været under en slik ulykke.

– Det er særlig ved nedbør at radioaktivitet tas til bakken. Så lenge det er opphold skjer ikke det. Og det ser ut til å fortsette med opphold i området i dag, heldigvis, sier han.

– I morgen ser det ut til å komme en del nedbør, men det kan også se ut at vinden vil veksle litt mer, og den vil avta. Det er ikke nødvendigvis bra, det kan bety at radioaktivitet blir fraktet inn i et område, og hoper seg opp nå vinden stilner. Og nedbør samtidig kan være dårlige nyheter, sier han.

NRK.no: – Det nærmeste vi har vært den totale katastrofe

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fraktes med vindene

Under Tjernobyl-ulykken var man ikke så heldig. Da gikk alt galt, både hendelsene rundt selve ulykken og været.

– Mye radioaktivitet gikk opp i lufta, og falt ned med store nedbørsmengder. Været jobbet mot dem, forteller Kristoffersen.

Det radioaktive materialet som til nå har blitt blåst ut i havet i Japan, kan bli fraktet opp i høyere luftlag. Og der kan den spres den langt med vindene.

– Men da er den som regel svekket og fortynnet. Den kan nok måles, men trenger ikke å være skadelig, sier seniorådgiveren.

NRK.no: Skipsmannskap utsatt for stråling

Lokale konsekvenser

Når man snakker om alvorligheten av atomhendelsen bruker man skalaen INES (international nuclear and radiological event scale).

Ulykken i Japan er klassifisert som INES 4. Det betyr at det anses å være en atomulykke med lokale konsekvenser, men uten vesentlige utslipp til miljøet.

Til sammenligning var Tsjernobyl en INES 7 som betyr katastrofe.

NRK.no: - Verste krisa sidan verdskrigen

Eksplosjon ved Fukushima-atomkraftverket

EKSPLOSJON: Hendelsen ved Fukushima-atomkraftverket er oppjustert til en atomulykke. I natt var det enda en eksplosjon her.

Foto: HO/NHK / Afp