Planter og dyr på hele kloden flykter mot polene

Temperaturen stiger rundt ekvator, og tvinger dyr og planter til kaldere områder. 2000 arter flytter seg mer enn 4,5 meter hver dag, viser en internasjonal studie.

Irissommerfugl

PÅ FLYTTEFOT: En global studie slår fast at endringene i naturen går raskere enn før grunnet klimaendringer. Irissommerfuglen er vanlig i England hvor den kalles «purple emperor butterfly». Nå er den funnet i Skåne i Sverige og forventes å bevege seg videre nordover.

Foto: Peter Orosz, flickr.com/photos/apfelbaum

Dyr og planter over hele verden flykter fra den globale oppvarmingen ved å ta seg bort fra ekvator, og mot kaldere strøk.

Rundt 2000 arter flytter seg mer enn 4,5 meter hver dag, viser en samlestudie publisert i vitenskapstidsskriftet Science. Globalt sett nærmer artene seg polpunktene med cirka 1,6 kilometer i året i gjennomsnitt.

Både dyr, fugler, planter og insekter beveger seg også opp i fjellene for å unngå varmen, men dette går litt tregere, rundt 1,2 meter i året.

yr.no skriver i dag at norske arter rømmer nordover i enda høyere tempo. Miljøvernmyndighetene advarer og frykter at det kan føre til at arter med medisinsk potensiale forsvinner fra naturen.

– Raskere enn vi trodde

Dyrene og plantene, som mesteparten er fra den nordlige halvkule, beveger seg litt i rykk og napp.

Men over flere tiår har de beveget seg 20 centimeter i timen, bort fra ekvator.

– Farten er en viktig faktor. Det går nemlig mye raskere enn vi trodde, forklarer hovedforfatter i studien til nyhetsbyrået AP, Chris Thomas, ved Universitetet i York.

Jorden blir varmere

Det er aldri tidligere blitt målt høyere globale temperaturer enn i fjor.

Selv om det var kaldt i Norge og andre europeiske land på begynnelsen av vinteren, dro varmt vær andre steder i verden opp det globale gjennomsnittet.

Gasser fra drivstoffer, spesielt karbondioksid, fanger varmen i atmosfæren, varmer opp jorden og forandrer klimaet på flere måter, ifølge den store majoriteten av forskere og vitenskapsorganisasjonener.