Normal

Påskeværet: – Nå må vi heie på høytrykket

Finvær er på vei mot Sør-Norge og kanskje blir det værende helt til påske. – Det er lov å håpe, sier meteorologen.

Sol, ski, blå himmel

PÅSKEKRIM: Kanskje blir det drømmeforhold i år? Eller kanskje lurer høytrykket oss og forsvinner rett før ferien...

Foto: Trysil / Flickr.com

Påsken nærmer seg og forhåpningene er skyhøye. Kan den første utepilsen nytes i ferien? Blir det lange skiturer med solkrem, appelsiner og sjokolade i sekken?

Med under to uker til palmehelgen drister statsmeteorolog Håkon Mjelstad seg til et tidlig påskevarsel. Folk i Sør-Norge har grunn til forsiktig optimisme, sier han.

Godværet kommer i helgen

Allerede i helgen kommer høytrykket sigende inn over Sør-Norge. Du merker det først på Østlandet hvor det blir vårstemning med sol og 6-8 varmegrader. Deretter kan finværet finne veien over fjellet til Vestlandet.

Torsdag i neste uke kan plasseringen bli omtrent som på bildet under. Da kan høytrykket ha lagt seg godt til rette over Storbritannia:

Høytrykk 17. mars 2016

MULIG SITUASJON TORSDAG 17. MARS: Vinden rundt høytrykket blåser med klokken. Det betyr at Nord-Norge får pålandsvind - noe som igjen gjerne betyr nedbør.

Foto: MET

Har flertallet mot seg

Det store spørsmålet er selvsagt om høytrykket blir værende. I verste fall kommer det for tidlig og forsvinner før palmehelgen.

I beste fall utvikler det seg til et «blokkerende høytrykk», forklarer Mjelstad. Da går lavtrykkene i fin bane på utsiden og styrer unna Sør-Norge.

– I så fall kan høytrykket bli værende et par uker. Og det er jo tendenser til at det kan skje.

Uvær på fjellet kan komme brått

UVÆR: Hvis høytrykket forsvinner slipper lavtrykkene til. Da kan været i fjellet bli som dette.

Foto: Christian Strand / Den Norske Turistforening

Men det er også tendenser til det motsatte. Meteorologen har laget 51 ulike varsler for påskeuken, alle med litt ulike utgangspunkt. Flertallet av disse viser at høytrykket forsvinner.

– De fleste prognosene viser at høytrykket pingler ut, men det er absolutt noen som ikke gjør det. Det kan skje at mindretallet slår til, sier Mjelstad.

– Hjelper det hvis folk heier litt ekstra?

– Det kan ikke skade å heie på høytrykket. Vi gjør alt vi kan for at varslene skal stemme, sier meteorologen med latter.

Nord-Norge havner utenfor

Høytrykk som dekker hele landet er dessverre sjelden kost. Ofte blir været dårlig i Nord-Norge når høytrykkene legger seg over Sør-Norge.

Denne uken har folk i nord kunnet nyte sol, tørt vær og lite vind. Snart vil det endre seg.

– Du kan godt si at Nord-Norge havner utenfor det gode selskap. Med høytrykk i sør vil det blåse fra vest i Nord-Norge. Og pålandsvær er ikke noe særlig bra, avslutter meteorologen.

Les mer: Forstå langtidsvarslene på Yr

God tid? Les om noe helt annet: Satellitter og termometre er ikke helt enige om hvordan temperaturen på kloden endrer seg. Hvem skal vi egentlig stole på? Må vi velge?