På grensen til ekstremvær på julaften

Storm og store nedbørsmengder. Det er kortversjonen av været i Sør-Norge fra kvelden før kvelden og på selveste julaften.

Værprognose julaften 2013 kl 07

FULL STORM: Slik ser meteorologens kart for tirsdag morgen klokka 07 ut. Julaften starter altså med kraftige vinder og mye nedbør i store deler av Sør-Norge. Skal du krysse fjellet bør du være forberedt på stengte veier eller kolonnekjøring.

Foto: Meteorologisk institutt

Drømmen om hvit jul kan gå i oppfyllelse om du skal til fjells, men det er ikke anbefalt å krysse fjellet i Sør-Norge på julaften.

– Et gigantisk lavtrykk bygger seg opp i Atlanterhavet. Det kommer til å ligge utenfor Skottland på julaften, og det har et ganske lavt trykk i forhold til hva vi er vant til, forteller statsmeteorolog Øyvind Johnsen til yr.no.

Øyvind Johnsen

IKKE EKSTREMVÆR: Meteorlog Øyvind Johnsen regner ikke med at uværet kan kalles ekstremvær tross sterke vinder og mye nedbør.

Foto: Bård Gudim

Han varlser heftig julestorm både midt i Norge, og på kysten og til fjells i Sør-Norge.

Verst i sør

Stormene som har herjet i Sør-Norge både i, og like før, helga er mindre enn uværet som setter inn mandag kveld.

Med vind fra sør er det Agder, Rogaland og Telemark som får den kraftigste vinden og mest nedbør. Pålandsvinden gjør at det blir kuling og mindre nedbør innover og nordover i landet.

– Vi har vurdert om det skulle være ekstremvær, men til det er vinden ikke ekstrem nok, og kanskje ikke nedbørsmengdene heller, sier Johnsen.

Men det blir kraftig vind uansett, spesielt på Sørlandet og oppover kysten både på Østlandet, Vestlandet og i Midt-Norge. Og denne gangen kan uværet komme til å vare lengre enn adventsstormene i Sør-Norge. Dermed er også faren for skader større.

Regn i julen

SVÆRT MILDT: Temperaturene ligger flere grader over nordmalen i Sør-Norge denne jula. Julaften blir spesielt våt på Sørlandet i år.

Foto: zentolos / Flickr

Kryss fjellet så tidlig som mulig

I fjellet fra Setesdalsheiene og nordover i Jotunheimen er det også ventet storm.

Nedbøren vil komme som snø over 500 meter og dermed er det duket for kolonnekjøring og stengte fjelloverganger i Sør-Norge.

– Folk bør komme seg av gårde i morgen – og helst ikke så seint på dagen. Med de værforholdene blir det fort ukjørbare veier mellom øst og vest, sier Johnsen.

Han oppfordrer folk til å sjekke om veiene er åpne og kjørbare før de kjører til fjells.

Værprognose julaften 2013 kl 13

JULESTORM: Prognosene for klokka 13 tirsdag viser at et kraftig lavtrykk nord for Skottland fører til storm og mye nedbør over Sør-Norge på julaften. Og uværet kan komme til å vre ei stund.

Foto: Meteorologisk institutt

Full storm midt i landet

Nord i Nord-Trøndelag og sør i Nordland blir det også full storm.

– I Namdalen og på Helgeland blir det med en sørøstlig vindretning intenst rundt dalfører og fjordområder, forklarer meteorologen.

Den rolige hvite jula kan vi med andre ord se langt etter i stort sett hele landet.

– Det er altfor mildt. Temperaturen ligger mange grader over det normale i omtrent hele Norge. Det er kanskje bare Finnmark og Nord-Troms som har noenlunde normale temperaturforhold, sier Øyvind Johnsen.