Media kan ha ødelagt kulderekorden

Hele Norge ventet på kulderekorden i Karasjok i 1999, men journalistene kan ha ødelagt den selv. Her får du hele historien.

Video Media kan ha ødelagt kulderekord

KARASJOK ELLER KULDESJOKK: Linda Eide tar saken i egne hender og drar til Karasjok for å finne ut om det kunne blitt kulderekord i 1999. Dette er en smakebit på hva du får se i Norsk attraksjon lørdag 7. januar kl. 21:55 på NRK1.

Minus 51, 4 grader lyder den offisielle kulderekorden fra Norges kaldeste sted, Karasjok.

Den ble satt i 1886, og 113 år senere lå det an til ny kulderekord. Gradestokken krøp under 50 minusgrader, og kaldere skulle det bli...

Hele landet ventet spent – ville Norges kaldeste sted få ny kulderekord?

Journalistene strømmet på

KARASJOK KULDE

Værobservatør Sigrid Næss ved værstasjonen i Karasjok etter målingen hvor det bare manglet to tideler på å slå offisielle norske kulderekorden.

Foto: BITI, PER CHRISTIAN / NTB scanpix

Fra hele landet og andre steder i verden strømmet journalistene til Karasjok. Alle ville ha med seg den store målingen som tok sted 28. januar 1999.

Med rim i barten og frostrøyk ut munnen flokket journalistene seg rundt målestasjonen i spenning. Alle håpet og trodde det skulle bli kulderekord..

Værobservatør og ansvarlig for målestasjonen, Sigrid Næss, måtte skuffe alle Norges journalister og værinteresserte denne dagen.

Temperaturen viste «bare» viste 51,2 minusgrader. Altså 0, 2 grader mer enn kulderekorden. Sigrid Næss har dermed målt tidenes nest kaldeste temperatur i Norge.

Norsk attraksjon i Karasjok

HER STOD MÅLESTASJONEN: Linda Eide (i rødt) sammen med Sigrid Næss som registrerte temperaturen januardagen i 1999. Til venstre er hennes sønn Arvid Næss og til høyre er Johs Kalvemo fra NRK Sami. Han rapporterte direkte fra Karasjok denne iskalde dagen sammen med mange andre journalister.

Foto: Kristin H. Hauge / NRK

Kan ha påvirket resultatet

Inger-Lise Aasen Askautrud

METEOROLOG: Inger-Lise Aasen Askautrud forteller at det i teorien er mulig å påvirke resultatet på en målestasjon som registrerer temperaturer dersom man står nært nok.

Foto: Ole Kaland / NRK

I ettertid har det vært diskutert om journalister har påvirket resultatet gjennom varme fra kropp og pust da de flokket seg rundt målestasjonen

– I teorien kan det være mulig å påvirke resultatet om en står nært nok. Det skal litt til å øke temperaturen men det er mulig og 0,2 grader er ikke mye, sier meteorolog Inger-Lise Aasen Askautrud ved Meteorologisk institutt til yr.no.

Hvor nært journalistene har stått, hvor mye klær de har hatt på seg og hvordan målestasjonen var plassert har hatt noe å si for resultatet.

– I denne situasjonen var det veldig kaldt, og siden journalistene sikkert hadde på seg mye klær kan det ha begrensninger på hvor mye det har påvirket resultatet. Men med veldig mange mennesker blir det jo varmere, sier meteorologen.

Får aldri vite om det ble kulderekord

Kaldt i Karasjok

FRYSER I LUFTA: Tom Hansen viser hvor kaldt det faktisk er når gradestokken fryser ned mot -30 grader. Kaffen fryser til is med en gang den forlater koppen.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

At temperaturen går under 50 minusgrader hører sjeldenhetene til, men meteorologen har en oppfordring til dem som undrer på om det kunne blitt kulderekord.

– Man kan gjøre et eksperiment på to målestasjoner hvor den ene får stå i fred mens det flokker seg folk rundt den andre.

Men værsituasjoner kan aldri oppleves igjen på presis samme måte. Om det ble kulderekord denne januardagen eller ikke får vi aldri vite...

Kulde

ISKULDE: Man får aldri vite om det ble kulderekord denne kalde januardagen i 1999...

Foto: Misha Japaridze / Scanpix/AP