Nytt forsøk på å løse klimagåte

Torsdag sendte de satellitten CryoSat-2 til himmels. Heldigvis gikk det bedre enn sist de prøvde.

– Da CryoSat-1 falt ned var det fryktelig trist. Nå krysser vi fingrene for CryoSat-2, sier klimaforsker Cecilie Mauritzen til yr.no.

Fiaskoen i 2005

For fire år siden styrtet satellitten CryoSat-1 under oppskyting.

Skuffelsen blant klimaforskerne var enorm: Dette var instrumentet som skulle gi dem etterlengtede fakta om klimaendringer på polene.

Fordi dataene satellitten jaktet på er så viktige, bestemte man fort å lage en ny. Og torsdag, 15:57 norsk tid, gikk arvtakeren CryoSat-2 til værs.

Heldigvis gikk oppskytingen etter planen. Etter bare 17 minutter hadde satellitten frigjort seg fra «bæreraketten». Les mer på nettsidene til den Europeeiske Romfartsorganisasjonen (ESA).

Skal måle tykkelse

Målet med CryoSat-1 og 2 har vært å måle tykkelsen på isen i Arktis og Antarktis.

Forskerne har lenge kjent til utbredelsen av isen. Men uten å kjenne tykkelsen, har det vært vanskelig å si noe om det totale volumet.

Klimaforsker Cecilie Mauritzen er blant dem som skal bruke data fra CryoSat. Selv om isens utbredelse er viktig å vite noe om, fordi isen reflekterer solstråler og holder temperaturen nede, er tykkelsen vel så interessant, sier hun.

– Det er viktig for energibalansen på jorda. Vi forstår mye mer av hva som skjer om vi kjenner volumet på isen.

Stor usikkerhet om polene

Polområdene har en nøkkelrolle i jordas klimasystem. Likevel er det disse forskerne har minst kunnskap om.

Ifølge FNs klimarapport fra 2007 kunne issmelting på Grønland føre til en havnivåøkning på 5 centimeter i løpet av århundret. Denne vinteren kom en ny rapport som antydet en økning på hele 14 centimeter.

Jan-Gunnar Winther

Jan-Gunnar Winther.

Foto: Einar Andreassen / NRK

– Det er nesten en tredobling på tre år. CryoSat-2 vil kunne gi presisjonsmålinger av massetapet på Grønland. Vi vil også få tilsvarende presise data fra Antarktis, sier direktør Jan-Gunnar Winther ved Norsk Polarinstitutt til NTB.

Han er blant mange som håper CryoSat fører til større sikkerhet i forskningen.

– Satellitten vil bringe tilbake data som er viktige i forståelsen av det globale klimaet, avslutter han.