Ny verdensrekord i askeflyvning

Asken ble spydd ut i Øst-Russland, fløy rundt halve kloden og landet til slutt på Svalbard.

Russia Volcano

RUSSISK VULKAN: Slik kan det ha sett ut da vulkanen Ksudach lengst øst i Russland hadde utbrudd.

Foto: Yuri Demyanchuk / Ap

At vulkansk aske kan fly langt gjennom lufta fikk nordmenn brutalt erfare for noen år tilbake. I 2010 hadde vulkanen Eyjafjallajökull på Island utbrudd, og asken derfra lammet flytrafikken i Vest-Europa i dagevis.

Willem van der Bilt

OVERRASKET: Willem van der Bilt tror asken har flydd hele 14 000 kilometer.

Foto: Bjerknessenteret

Reisen fra Island til Vest-Europa er imidlertid som småtteri å regne, ifølge ny forskning.

Kan ha krysset to verdenshav

I en rapport i Quarternary Science Reviews forteller nå norske forskere om et overraskende funn: De har oppdaget aske som har reist rundt halve jorda, fra Kamchatkahalvøya lengst øst i Russland til Svalbard.

Avstanden mellom de to punktene er 5000 kilometer, om man trekker en rett linje via Nordpolen. Mest sannsynlig har asken blåst med vestlige vinder over mye større avstander.

Verdensrekord i aske-flyging

– Den kan ha tatt veien via Stillehavet, Amerika og over Nord-Atlanteren. I så fall har asken vår reist 14 000 kilometer, sier Willem van der Bilt (Bjerknessenteret) som er hovedforfatter av den nye rapporten.

– Det er ingen tvil om at dette er ny rekord, sier forskeren og forklarer at spredningen fra utbruddet i Russland overgår tidligere målinger med mange tusen kilometer.

Oppdaget ved en tilfeldighet

Hendelsen det her er snakk om fant sted for rundt 7000 år siden. Da våknet vulkanen Ksudach på den russiske Kamchatkahalvøya plutselig til live og spydde ut åtte kubikk-kilometer materiale fra jordas indre.

Mesteparten var aske som landet nord i Russland, men noe ble også værende i lufta og la ut på reise med vær og vind. Tidligere har man funnet askerester på New Zealand. Nå står altså også Svalbard på listen.

Innsjøen Hajeren på Svalbard

HAJEREN PÅ SVALBARD: Her fant forskerne rester fra vulkanen langt øst i Russland.

Foto: Bjerknessenteret

Asken på Svalbard ble funnet ved en tilfeldighet. Willem van der Bilt og kollegene samlet prøver fra bunnen av innsjøen Hajeren på Svalbard, da de oppdaget et mystisk lag med aske.

Deres første innskytelse var at asken kom fra vulkenen Hekla på Island. Ved å studerte askens «fingeravtrykk» ble det imidlertid klart at de tok grundig feil. Kilden lå mye lenger unna.

– Dette er et eksempel på hvor viktig det er å ikke være forutinntatt, sier van der Bilt på Bjerknessenterets nettside.

– Må ha vært voldomme mengder

Heiko Klein ved Meteorologisk institutt er ekspert på ting som flyr gjennom lufta, og er mest overrasket over at forskerne har klart å identifisere asken. I hans hverdag finnes det mange mulige kilder til støv og forurensning.

– Etter en viss avstand vet vi ikke hvor utslippet kommer fra. Kanskje kommer det fra en vulkan, en storm i ørkenen eller fra industrien?

For 7000 år siden fantes ikke slike «forstyrrende» utslipp fra mennesker og industri.

Det er uansett godt gjort at den russiske vulkanen har satt synlige spor så langt unna, avslutter Klein.

– Det må ha vært voldsomme mengder med aske.

Langlesing om kunstige skyer: