Norges våteste og tørreste steder

Vi har mye vær i Norge! Men hvor regner det egentlig mest og minst?

Skjåk, Norges tørreste sted

SKJÅK: Norges tørreste sted. Bildet viser selve måleren på stasjonen Skjåk II. På motsatt side av elva går riksvegen over Strynefjellet.

Foto: Meteorologisk institutt

Norge er et variert land og det er store forskjeller på hvor det kommer mye og hvor det er lite nedbør i løpet av et år.

Ifølge statistikken er Vestlandet på nedbørtoppen, mens indre Østlandet stikker av med tittelen for Norges tørreste sted.

Regn, regn og atter regn

Vestlandet er det mest nedbørsrike området i Norge.

Seieren går til Brekke i Sogn, som er ei bygd på sørsiden av Sognefjorden. Her ligger årsnormal på 3575 millimeter nedbør.

Med tanke på at en millimeter nedbør gir én liter vann på en kvadratmeter, så får Brekke ganske mange liter i løpet av et år. Og dette er årsnormalen, altså et gjennomsnitt, mens i 1990 fikk Brekke hele 5596 millimeter nedbør.

Våt utsikt i Brekke

BREKKE i SOGN: Norges våteste sted.

Foto: Erlend Blaalid Oldeide / NRK

Vått på Vestlandet

Nå må det nevnes at det ikke finnes målestasjoner overalt, og det kan være flere steder som får enda mer nedbør. Men Vestlandet er nok uansett på toppen.

Her er det minst nedbør

Når det gjeldes minst nedbør er det innlandet som ligger best an.

Skjåk i Gudbrandsdalen er det stedet som har minst nedbør av våre stasjoner. Her kommer det mindre enn 1/10 av nedbøren som kommer på Brekke.

Årsnormalen her er nemlig 278 millimeter.

Regnskygge

Skjåk er omringet av flere høye fjell og blir derfor noe beskyttet for fuktige luftmasser.

Et nedbørsfattig området på lesiden av et fjell eller høydedrag kalles en regnskygge.

Fuktig luft kommer for eksempel fra vest og blir presset oppover fjellene. Det dannes da skyer og når lufta blir mettet vil det komme regn. Når denne lufta kommer over fjellet er den ofte tørrere og det blir en slags skygge for regnet.