Endelig går solen opp på yr.no

Nå forteller yr.no deg når solen og månen går opp og ned. Dette er en svært etterlengtet tjeneste for mange av våre brukere.

Soloppgang (www.colourbox.com)
Foto: Maksym Gorpenyuk

Værvarsel for Longyearbyen

Det nye varselet ligger nederst i bildet. På Longyearbyen er det verken sol eller måne denne dagen.

Foto: NRK

– Sol og måne er noe av det folk spør oftest om. Vi føler egentlig at yr.no sitt ansvar stopper ved atmosfæren, men det mener ikke publikum. Og det må vi jo godta, sier yr.no-redaktør Erik Bolstad.

Hvordan finner du solen?

Du må hente inn et oversiktsvarsel for et bestemt sted for å finne informasjon om sol og måne. Et stykke ned på siden, under værvarslene, ser du den nye sol- og månerubrikken.

– Vi vurderer å få inn månefaser også, men det skjer ikke med det første, sier Bolstad.

Ikke lenger meteorologi

Med dette har altså yr.no tatt steget over i astronomiens verden. Et ikke helt uproblematisk skritt, skal vi tro redaktøren.

Det er kompliserte regnestykker som ligger bak den nye informasjonen om sol og måne. De internasjonale algoritmene som brukes, passer dårlig til norske forhold fordi landet ligger langt nord. Dermed har yr.no sine utviklere brukt mye tid på å tilpasse algoritmene.

– I dag bommer vi med ett minutt på soloppgangen i Oslo. Det er nok fremdeles noen små feil i beregningene, men vi er ganske fornøyd med å ha kommet så langt som vi har, sier Bolstad.

Planeter i solsystemet
Foto: Hermans Patrick.

Månen forsvinner

At solen forsvinner om vinteren i nord, er velkjent for de fleste. Men visste du at også månen kan forsvinne? «Månen står ikke opp», sier yr.no enkelte ganger. Hva i alle dager er det som skjer?

– Det er faktisk noe av det samme som skjer med månen som skjer med sola, sier Eirik Mysen, forsker ved Astrofysisk institutt, Universitetet i Oslo.

I de periodene månen står i samme plan som solen oppleves den ganske likt som solen, kan Mysen fortelle. Hvis månen kommer for lavt i forhold til horisonten, kommer den rett og slett ikke opp.

– Det betyr at månen noen ganger er synlig hele døgnet, - akkurat som midnattsolen. Andre ganger kommer månen altså ikke opp i det hele tatt, sier Mysen.

Les mer:

Sjekk Knut Jørgen Røed Ødegårds astro-blogg på NRK

Følger DU med på månens og solens bevegelser? Fortell hvorfor!