Redd «Dagmar» vil gjøre store skader

Mange steder vil stormen være blant de ti sterkeste i løpet av de siste 30 årene. Meteorologene frykter ekstremværet vil bli verre enn «Berit».

Berit

SLIK VAR «BERIT»: Meteorologene er redde «Dagmar» vil gjøre store skader når vinden dreier på vest i kveld og natt til imorgen.

Foto: Remi Sagen / NRK

Verst blir det når vinden på «Dagmar» dreier vestlig i kveld og natt til imorgen. Meteorologene ber folk forberede seg.

– Det er vind, høy vannstand og høye bølger som er problemet ved «Dagmar». Det farligste er at vinden dreier på vest og det er da vi er redde den skal gjøre skade, forteller vakthavende meteorolog ved Værvarslinga på Vestlandet, Frode Hassel.

  • «Dagmar»: Kraftig vind og høye bølger i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag. Treffer natt til 2. juledag.
  • met.no: Siste nytt om «Dagmar» (oppdateres hver 6. time)

Utvidet ekstremvarsel

Ekstremværet «Dagmar» er utvidet og gjelder nå også for de nordlige delene av Sogn og Fjordane og deler av Nord-Norge.

– Varselet er utvidet for Sogn og Fjordane, fra og med Nordfjord. Vannstanden vil også bli så høy at den kommer inn under kriteriet for ekstremvarsel. Det gjelder hele strekningen fra Stadt til Trøndelag.

Når vinden slår innover land kan den gi vindkast på 40 - 45 meter per sekund på de mest utsatte plassene.

På disse tidspunktene er «Dagmar» ventet å slå inn 1. juledag:

  • Sogn og Fjordane: Mellom klokken 20 og 23.
  • Møre og Romsdal: Mellom klokken 22 og 01.
  • Trøndelag: Mellom klokken 00 og 02.

«Dagmar» i Nord-Norge

Varselet er også utvidet for deler av Nord-Norge.

– Det kommer til å komme opp i ekstreme verdier på de to neste høyvannene ved midnatt og imorgen tidlig. Vardø får den høyeste vannstanden i morgen ettermiddag, forteller vakthavende meteorolog Jon Austerheim ved Værvarslinga for Nord-Norge.

  • Troms: Til dels ekstremt høy vannstand ventes natt til mandag og mandag ettermiddag, estimert til mellom 50 og 90 cm over det som er oppgitt i tidevansstabellen.
  • Finnmark: Til dels ekstremt høy vannstand ventes natt til mandag og mandag ettermiddag, i øst-Finnmark aller høyest mandag ettermiddag. Estimert vannstand 50-75 cm over det som er oppgitt i tidevannstabellen.

Kan bli verre enn «Berit»

Mange steder vil stormen være blant de ti sterkeste i løpet av de siste 30 årene.

– Vindene til «Dagmar» er kraftigere enn «Berit», og stormene kan minne om nyttårsorkanene i 1992, sier statsmeteorolog Øyvind Johnsen til NRK.no.

Stormene vil hisse seg opp utover mot kvelden. Distriktene som har administrasjon over ulike redningsetater har blitt varslet, slik at de kan rykke ut.

– Folk tar sjanser fordi de synes storm er fasinerende, og de går ut for å føle på stormen. Men dette er på egen risiko. Kommer man selv i fare, setter man også redningsmannskap i fare, sier Johnsen.