Normal

Kraftig spredning av bjørkepollen

Bjørkepollen har gjort sin ankomst i sør - vel en uke før forventet. Det betyr trøbbel for svært mange av oss.

Mann med lommetørkle
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Den 17. april gikk pollenalarmen. Bjørka var i ferd med å blir grønn.

Bjørk er verst

Pollenallergi er noe som rammer svært mange av oss. Rundt 20 prosent av Norges befolkning nyser seg gjennom vårsesongen. Og de fleste som har pollenallergi er også allergisk mot bjørk, i følge pollenanalytiker Hallvar Ramfjord i Norges Astma- og Allergiforbund .

Nå er det musører på bjørka

Så fort bjørka blir grønn er det fare på ferde for deg som har allergi.

Foto: Svein Rønning

Akupunktur.

Noen bruker akupunktur for å bli kvitt allergien.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
– Bjørka er definitivt det verste for allergikere. Den er utbredt over hele landet, har stor pollenproduksjon og kraftige allergener.

Et flertall av folk med pollenallergi er under 40 år. Og bor du i Sør-Norge er det altså på tide å finne frem medisinene.

Mens svært mange av allergikerne bruker allergitabletter og kortisonsprøyter, er det andre som prøver alternative metoder som homeopati, akupunktur og kostendring.

Tidlig start

Ramfjord regner 20. april som tidlig start på bjørkesesongen. I år har sesongen altså startet enda tidligere, takket være fint og vårlig vær i Sør-Norge.

Det er været som bestemmer når bjørka blomstrer. I følge statistikken er dette vanlige startdatoer noen steder i landet:

  • Oslo og Bergen: 26. april
  • Trondheim: 30. april
  • Bodø: 15. mai
  • Tromsø: 20. mai
  • Kirkenes: I begynnelsen av juni

Slik kan du følge med

yr.no/pollen finner du alltid oppdatert pollenvarsel.

Men det er også enkelt å oppdage når bjørkesesongen starter der du bor, bare ved å kikke på trærne. Ramfjord har følgende tips å komme med:

– Blomstringa skjer samtidig med at bjørka blir grønn. Ser du tendenser til grønskjær betyr det at blomstringa er i gang. Blomstringa skjer først ved kysten, og på steder som er sørvendt og med mye sol. Jo lenger nord eller opp i fjellet du kommer, jo senere starter sesongen.

Når bjørka først er blomstret spiller været en stor rolle for hvor gode eller dårlige dagene blir for deg som er allergisk.

– Det som er godt vær for andre er dårlig vær for en allergiker. Når det regner vaskes lufta ren for pollen. Er det fint vær spres pollen veldig effektivt.

– Luftpakker om natten

Bjørkesesongen varer vanligvis i tre uker, men kan til tider også vare i en hel måned, forteller Ramfjord.

Enkelte steder kan sesongen forlenges på grunn av fjernspredning, legger han til.

– Det hender at det kommer pollen som «luftpakker» om natten. Det vil si at pollen blir transportert fra ett sted til et annet via vinden. Dette er vanskelig å varsle om, men vi sier fra dersom vi ser at det skjer.

Sjekk pollenvarselet her: yr.no/pollen