Ingen ny godværsperiode i sikte

Det blir vått i vest og temperaturer helt på normalen den første halvdelen av sommeren. Det viser et ferskt månedsvarsel.

Dårlig sommervær

MÅ SE LANGT ETTER HØYTRYKKENE: Månedsvarselet viser ingen tegn til at det er langvarige høytrykk på gang, med flere dager på rad med blå himmel og høye temperaturer. – Det blir norsk sommer som normalt, med fine enkeltdager innimellom, sier statsmeteorolog Bjart Eriksen.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Hadde Norge ligget i Finland, ville de neste ukene blitt veldig bra, sier statsmeteorolog Bjart Eriksen ved Meteorologisk institutt.

Han har utarbeidet månedsvarselet som går frem til 17. juli.

Bjart Eriksen

MÅNEDSVARSEL: – Det er to trykksystemer som kjemper om tilstedeværelse i Skandinavia, sier Bjart Eriksen.

Foto: PRIVAT

Forrige gang han presenterte månedsvarselet, kunne han melde at høytrykkene sto i kø i Norskehavet. Denne gangen er det bare ett høytrykk som får en viss betydning for oss. Det ligger over Finland og Baltikum.

Samtidig kommer det inn et lavtrykk fra Island, og Norge blir liggende i en kampsone mellom disse to systemene.

– Det er to trykksystemer som kjemper om tilstedeværelse i Skandinavia, og i neste uke ser det ut som lavtrykket vinner, sier Eriksen.

Det er verst for vestlendingene.

Regn i vest uansett

nedbør uke 1
nedbør uke 2-4

VÅTERE ENN NORMALT: Denne uken blir en god del våtere enn normalt, men mesteparten av nedbøren falt allerede mandag. Utover i perioden blir det litt våtere enn normalt, hovedsakelig på Vestlandet.

Foto: Meteorologisk institutt

– Hvis lavtrykket går nord for Stad, gir det nedbør fra Vestlandet til Nordland. Hvis det treffer Hardangerfjorden, kan det få konsekveser for Sørlandet og kanskje Østlandet, men da slipper Nord-Norge unna. Vestlandet får nedbør uansett, sier han.

Østlandet vil trolig merke minst til lavtrykket.

– Jo lenger vest, jo dårligere vær. Det blir ikke veldig dårlig, men litt våtere enn normalt, sier meteorologen.

Denne første uken ser ikke så bra ut for Østlandet sin del når det gjelder nedbør. Men mesteparten kom mandag. Resten av månedsvarselet tilsier normale nedbørsmengder i mesteparten av landet.

Normale sommertemperaturer

uke 1
uke 2-4

VARMEN FLYTTER ØSTOVER: Denne uken er det varmere enn normalt i store deler av landet. Utover i perioden beveger varmen seg østover.

Foto: Meteorologisk institut

Det er prognoser for temperatur og nedbør som presenteres i månedsvarslene. Ifølge Eriksens prognoser er det bare denne uken som blir varmere enn normalt, så flytter varmen seg østover.

– Men det er jo sommer. Så temperaturer på normalen betyr gode temperaturer, sier Eriksen.

Signalene for de to siste ukene av månedsvarselet er ikke like sterke, men situasjonen med temperaturer på normalen og mest nedbør til Vestlandet ser ut til å fortsette.

– Vestlandet og Nord-Norge er mest utsatt for nedbør. På Sør- og Østlandet blir det normale nedbørsmengden Vindretningen vil bli omkring sør, noe som indikerer at temperaturene ikke dropper under normalen. Signalet er egentlig at det blir svakt tørrere enn normalt i øst, svakt våtere enn normalt i vest.

Ingen langvarige høytrykk

Akkurat hvor vått det blir, er vanskelig å varsle.

– Trykksystemene er ikke så tydelige om sommeren, rett og slett fordi temperaturforskjellene mellom ekvator og Nordpolen ikke er så store som om vinteren. Da blir også høytrykkene og lavtrykkene svakere, forklarer han.

Slik blir det

LAVTRYKK: Forrige gang Bjart Eriksen presenterte månedsvarselet, sto høytrykkene i kø i Norskehavet. – Systemene flytter seg rundt. Ofte er det sånn at når høytrykket er fraværende på Azorene og Kanariøyene, er det her i stedet. Slik var det i forrige periode. Nå er det motsatt. Nå ligger det et sterkt høytrykk i området utenfor Vest-Spania, sier Bjart Eriksen.

Foto: Meteorologisk institutt

Månedsvarselet viser ingen tegn til at det er langvarige høytrykk på gang, med flere dager på rad med blå himmel og høye temperaturer.

– Det blir norsk sommer som normalt, med fine enkeltdager innimellom, sier Bjart Eriksen.

– Hvor sikkert er dette varselet?

– Jeg er trygg på temperaturtendensen, og litt mer usikker på nedbørsmengden. Men Vestlandet får uansett mest.