Derfor er det ikke rim på hele bakken

Hvorfor dannes det ikke rim alle steder på bakken på klarværsnetter?

Frost

FROST: Legg merke til at det ikke er frost under huskene på bildet!

Foto: Sverre Magnus/Bodø

Spørsmålet kommer fra Sverre Magnus i Bodø som har send oss bildet ovenfor.

Han lurer på hvorfor det ikke er rimfrost under busker og andre gjenstander som henger lavt over bakken, som eksempelvis huskene ovenfor.

Bakken er nedkjølt

Forklaringen ligger i ulik avkjøling av bakken gjennom natten.

Når det blir kaldt langs bakken i klarværsnetter på denne tiden av året skyldes det oftest at bakken nedkjøles fordi den taper varme i form av langbølget utstråling.

Alle ting «stråler» ut langbølget energi, og hvis vi varmer opp noe til et par hundre grader kjenner vi også tydelig denne strålingen som varmestråling.

Denne utstrålingen øker altså med økende temperatur, samtidig som den gjennomsnittlige bølgelengden på strålingen blir kortere.

Blir gjenstanden varm nok, over 5–600 grader, blir strålingen såpass kortbølget at vi også ser at gjenstanden gløder.

Iskalde bakker sender ut stråling

Men også ved lave temperaturer sender ting ut stråling.

I klarvær vil bakken stråle ut energi mot verdensrommet. Den skyfrie atmosfæren selv sender lite eller ingen stråling tilbake til bakken, og er nesten gjennomsiktig for strålingen fra bakken.

Bakker som «ser» en stor del av himmelen vil derfor avkjøles raskt i klarværsnetter.

Enkelte ting hindrer avkjølingen

Dersom vi plasserer en gjenstand, for eksempel et tre, et utstikkende tak eller lignende over bakken vil denne avkjølingen bli hindret.

Gjenstanden selv sender også ut stråling som funksjon av sin temperatur, både opp til verdensrommet, og ned mot bakken under. Den avkjøles selv, men vil uansett se «varm» ut sammenlignet med verdensrommet.

Det betyr at bakken under et slikt hinder både sender ut stråling, og mottar stråling i retur. Nettoeffekten er at den avkjøles mye langsommere enn bakken omkring.

Bremser nedkjølingen

Den reduserte avkjølingen vil kunne være nok til at bakken ikke blir kald nok til at det avsettes dugg eller rim der.

Så hvis du vil unngå at bilen blir klissvåt av dugg, eller rimer ned i løpet av natten kan det ofte være nok å parkere under noen store trær!

  • Denne figuren illustrerer effekten:
Stråling
Foto: Meteorologisk institutt/Frode Hassel

Kan sammenliknes med skydekke

Et skydekke virker på omtrent samme måten. Særlig lavtliggende skyer er effektive til å hindre at bakken kjøles ned om natten. Derfor dannes det sjelden dugg i overskyet vær.

Disse skyene har gjerne omtrent samme temperatur som bakken, og sender mye stråling tilbake mot bakken. Derimot vil et høytliggende cirrusskydekke være mindre effektivt, selv om det dekker hele himmelen.

Disse skyene ligger ofte 8–10 km over bakken, og er vesentlig kaldere, typisk 50–60 minusgrader. De stråler derfor mindre tilbake mot bakken.