Hvorfor tømmes ikke skyene i ett stort plask?

Hadde det ikke vært fint om skyene kunne tømmes i et stort plask? Så kunne det blitt fint vær og sol igjen på null komma niks! Vi har fått et spennende spørsmål fra Noah (11 år) som gjorde at tankene til meteorologene ble satt i sving.

Sky sett fra fly

Noah på 11 år lurer på hvorfor ikke skyene bare tømmes i ett stort plask. Meteorologen svarer.

Foto: Brandon Cripps / Flickr/brandoncripps

Så morsomt spørsmål! Vi skal prøve å svare så godt vi kan.

En sky dannes fordi sola varmer opp vannet som vi har i bakken. Noe av vannet blir gjort om til bittesmå vanndråper som stiger til værs, og det dannes skyer. Skyene består av mange millioner små dråper som vokser seg større og større før de blir så tunge at de faller ut og vi får regn. Er det kaldt så blir det snø.

Dråpene faller ut av skyene, en etter en

Regnvær og gråe skyer

Dråpene faller ikke samtidig ut av skyen, fordi de vokser ikke like fort inni skyen.

Foto: EWA-MARI HEDMAN / NRK Sápmi

Alle dråpene vokser ikke like fort og derfor faller de ut på forskjellig tidspunkt som gjør at ikke hele skyen kommer i et stort plask. Visste du at det også dannes skyer på kjøkkenet når du koker vann? Røyken som kommer opp fra kjelen er egentlig en sky.

Hvor stort ville plasket fra en sky ha vært?

En liten sommersky kan veie rundt 50 tonn, noe som tilsvarer ca 10 elefanter. Hvis hele skyen skulle ha blitt tømt i et plask så tilsvarer det rundt 5000 ti-liters bøtter med vann rett i hodet! Du kan faktisk fylle en hel fotballbane med så mange bøtter.

En stor og mørk tordensky kan veie hele 250 000 tonn, som er det samme som 50 000 elefanter. Hvor mye vann det hadde blitt er vanskelig å forestille seg. Så konklusjonen er at vi kan være glade for at ikke skyene tømmes i et stort plask!

Hvilke skyer gir regn?

Skyene på himmelen kan være hvite, oransje, røde eller lilla, og noen er nesten svarte. De hvite skyene består av bittesmå dråper som ikke har vokst seg store nok til å falle ned og disse skyene gir som oftest ikke regn. De mørke skyene på himmelen består av store dråper som kan falle ut når som helst. Så hvis du ser mørke skyer på himmelen, så er det er bare å ta med seg regnjakka eller paraply.

Vi kan også få skyer som er røde, oransje og lilla, og dette skjer som regel når sola står opp og når den går ned om kvelden. Sollyset består egentlig av alle regnbuens farger, men når sola står lavt på himmelen er det bare det røde lyset vi ser. Også mye forurensning kan gjøre at himmelen ser rød ut.

Vigra - Sola viser seg mellom regnbygene

Når solen står opp eller ned kan skyene bli røde.

Foto: Jonny Meringdal