Hvor var det våtest denne sommeren?

Har du en følelse av at sommeren 2016 regnet bort? Sjekk hvor det kom mest nedbør!

Rengvåt sommar

VÅT SOMMER: Sommeren har vært våt over det meste av landet.

Foto: Anna Gytri / NRK

Flere Yr-brukere lurer på hvor mye nedbør som egentlig har kommet denne sommeren, og hvorfor juli og august flere steder har vært så våt ?

Regnsommer?

Selv om forsommeren var preget av tørt og fint vær i Sør-Norge, ble både juli og august veldig våte, med nedbør de fleste dagene.

Aller våtest har det vært på Vestlandet. Flere målestasjoner i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane har registrert mellom 600 og 800 mm nedbør i sommer. Dette er rundt 50 % mer enn normalt.

  • På topp troner stasjonen Kritle på Etnefjellet i Hordaland, der det har falt 870,2 mm nedbør i de tre sommermånedene.
  • På en god andreplass finner vi Hovlandsdal i Sogn og Fjordane, som kan notere 810,7 mm. Stasjonen Brekke i samme fylke følger hakk i hel med 806,6 mm.

Hvorfor så vått?

Norge ligger i vestavindsbeltet, og domineres av luftmasser som kommer fra Atlanterhavet. Flere lavtrykk vandrer og utvikler seg over havet, og sender fronter inn mot kysten av Norge. Og det er særlig Vestlandet som har fått unngjelde denne sommeren.

Trøndelag og Nord-Norge er mer utsatt hvis lavtrykkene tar en nordligere bane fra Island. Luftmassene i vestavindbeltet gir generelt bakkevinder i retningen mellom sør og vest.

Høyballer i regn

MEST I VEST: Bøndene i vest fikk de største nedbørsmengdene i sommer.

Foto: Lillian Kalve/MET

På Vestlandet blir resultatet mye nedbør når frontene møter fjellene et stykke inn fra kysten.

Hvor kom det minst nedbør i sommer?

Det finnes steder i Norge som ligger bedre beskyttet mot nedbørsfrontene, og som denne sommeren også har fått mindre nedbør enn normalt. Dette gjelder Hedmark, Oppland, samt deler av Trøndelag og Nordland. Flere målestasjoner kan notere nedbørsummer på under 200 mm for hele sommeren.

Minst nedbør er det målt på Rena (106,6 mm), Filefjell (129,6 mm) og Dombås (132,9 mm).

Les også: Derfor ble sommerværet dårlig

Ustabile luftmasser

Årets sommer var preget av lavtrykksaktivitet og ustabile luftmasser. På forsommeren var det Nord-Norge det gikk ut over, mens finværet som dominerte i sør.

Deretter stod frontene i kø over Sør-Norge, mens Nord-Norge kunne glede seg over bedre vær. På Vestlandet ble resultatet særlig vått.

Skjermet mot vestavindsbeltet

Østlandet ligger mer skjermet mot det typiske vestavindsbeltet, men er utsatt når lavtrykksaktiviteten foregår sør for landet vårt. Det har den til dels gjort denne sommeren. Flere stasjoner på Østlandet har notert 300-350 mm nedbør, som er 50-70% over normalen. På Sørlandet har det kommet omtrent 20% mer nedbør enn normalt.

I Finnmark har det også vært en relativt våt sommer. Noen stasjoner har målt dobbelt så mye nedbør som normalt, f.eks. Kautokeino med 362,6 mm. I Nordland og Troms har det ikke, med noen unntak, vært store avvik i forhold til normalen.