Hva kommer fykende her?

Stripen på himmelen faller med god fart og forsvinner før Anya-Marie Larsen rekker å ta flere bilder. Hva i alle dager er dette, spør hun.

Kondensstripe

Spesielt syn: Anya-Marie Larsen tok dette bildet da hun gikk på jobb onsdag denne uken.

Foto: Anya-Marie Larsen

Tidlig onsdag morgen er Anya-Marie Larsen på vei til jobb. Sola er på vei opp, og på den røde himmelen opppdager hun noe rart: En lysende stripe - en sky? - som faller ned mot bakken.

– Det var veldig spesielt og nesten litt vakkert og se på, så da lurer jeg på hva dette er, skriver Larsen på Yr's facebookside.

Hva kan årsaken være?

En slik veldefinert lang stripe på himmelen er nok kunstig dannet. Spørsmålet er da, hva slags objekt laget denne skyen?

Kun ut ifra et bilde er det vanskelig å vurdere hastigheten til både objektet som skapte skyen, og til selve skydannelsen. Er det fra en meteoritt eller romsøppel, er det rester fra fabrikk-røyk, eller fra et fly?

Meteornedslag i Tscheljabinsk, Russland, februar 2013

Meteornedslag i Tscheljabinsk, Russland, februar 2013.

Foto: Alex Alishevskikh / Wikipedia

Svaret er nok ikke så spennende som en meteoritt, og det er nok mest sannsynlig en «flystripe i soloppgang».

Dersom hastigheten hadde tydelig vist at objektet var i fritt fall, så kunne vi ikke ha utelukket at det var romsøppel, selv om dette er noe urealistisk. I følge Anya-Marie er det ingen skorstein eller pipe i området rundt, så vi kan, i dette tilfellet, utelukke at det er rester fra fabrikkrøyk.

Lett rosa/oransje farge

Nivået på skystripen er lavere enn de andre skyene. Dette kan vi vite fordi skyen er lett rosa/oransje i fargen. Ved soloppgang eller solnedgang har sola en skrå vinkel på himmelen. På grunn av at sola ligger lavt, er det kun de lavere skyene som blir truffet av «nok» sollys til å lyses opp. Den lette rosa/oransje fargen kommer av at det er røde i lysspekteret (som reflekteres i skyen) som blir synlig for oss.

Sollyset består av alle regnbuens farger, men det røde lyset har lengst bølgelengde, så den røde delen når ut til de lengste avstandene som er tilfellet når sola står lavt. Så det er solen som gir fargen til denne skyen.

De mest vanlige kunstige skyene

Vi får ofte inn bilder av rare skyer, noe som vi er veldig glade for! Av de skyene som viser seg å være kunstige, er de ofte dannet av fly - slik som på dette bildet:

Solen treffer krysset i flystripene over Ålen

Solen treffer krysset i kondensasjonsstripene fra flyene over Ålen.

Foto: Inger Rokseth

Vi har flere ganger skrevet om «striper» på himmelen, enten i form av fabrikkrøyk, kondensstriper, chemtrails eller flystriper.

Her er en sak hvor skyen ble tolket som fabrikkrøyk, men kanskje dette også var en flystripe. Det er alltid vanskelig å se det «rette» perspektivet ut ifra et bilde:

Derfor dannes det «flystriper»

Flystripene oppstår ved at flymotoren slipper ut varm og fuktig eksos (vanndamp og CO2, pluss litt mikroskopiske partikler).

Når utslippene kjøles ned vil mye av vanndampen kondensere, og det dannes kondensstriper, og det dannes en mennskeskapt, kunstig sky. Les mer om kondensstriper i denne saken.

De endrer fasong

På tørre dager forsvinner flystripene veldig fort. Mens andre dager blir de liggende lenge etter flyet har passert og sprer seg gjerne utover på grunn av en kombinasjon av vind og skyvekst.

Cirrus

Kondensstriper som er gått i oppløsning kan forårsake cirrus-skyer.

Foto: Asbjørn Aamot

Slik varsler du været etter flystripene

I situasjoner med blå himmel er det mulig (til en viss grad) å forutse været med å se på flystripene.

Dersom flystripen vises lenge på himmelen tyder det på mye fuktighet i luften i høyden, og kan være et tegn på at et lavtrykk er på vei.

I motsatt tilfelle, så vil flystripene forsvinne med en gang (fordampe) når vi har en høytrykksituasjon med tørr og nedsynkende luft, og du kan forvente at denne solfylte værtypen varer litt til.

Eksosstripe etter fly

På tørre dager forsvinner eksosstripene fort igjen.

Foto: arnybo / Flickr