Hissige polare lavtrykk i Norskehavet

I etterkant av uværet i Sør-Norge har iskald nordavind gitt grobunn for polare lavtrykk. De har kurs mot Midt- og Nord-Norge.

Satellittbilde (NOAA) fredag 6. desember

LAVTRYKK PÅ VEI: Det store lavtrykket som du ser på bildet treffer Norskekysten i morgen. Det er foreløpig ikke et stormsenter men vil gi kuling og tette snøbyger.

Foto: Satellittbilde (NOAA)/Meteorologisk institutt

Kraftige snøbyger og sterk vind har preget været i Sør-Norge de siste dagene. Nå kan Midt-Norge stå for tur, dersom de polare lavtrykkene skyter fart mot land.

– Det er fortsatt stor usikkert om de kommer innover land i det hele tatt. Nå ligger lavtrykket langt ute i havet, men hvis de kommer mot land vil de gi bygevær og sørlig kuling langs Nordlandskysten lørdag ettermiddag, sier Gunnar Noer ved Vervarslinga for Nord-Norge til yr.no.

Kuling og snøbyger

Snøvær i Tromsø

TETT SNØVÆR: Det kan komme noen kraftige snøbyger i Midt-Norge og Nordland på lørdag.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / SCANPIX

De siste prognosene viser at den sterkeste vinden treffer Helgeland, Saltfjellet og Salten, men også Trøndelag og Møre og Romsdal får en del vind lørdag.

– Vi får en vindøkning til sørvest sterk kuling imorgen, lørdag. Lavtrykket ligger langt ute i Norskehavet og beveger seg sørøstover. Det vil treffe kysten i løpet av natten og morgendagen. Men i løpet av lørdag kveld minker vinden, sier vakthavende meteorolog Jørgen Grønneberg ved Vervarslinga på Vestlandet.

Lavtrykket vil også sende snøbyger innover kysten, men foreløpig har det ikke utviklet seg til et stormsenter.

– I så store lavtrykk kan det danne seg mindre smålavtrykk inni systemet. Det får man ofte i en nordvestlig luftstrøm slik vi har nå, men vi har ikke varslet storm, sier Grønneberg.

«Kaldluftsutbrudd» i Norskehavet

I etterkant av det store stormsenteret som passerte Sør-Norge på torsdag er det nordlige vinder, og det som på fagspråket kalles et «kaldluftsutbrudd» i Norskehavet.

Polare lavtrykk i Nord-Norge

POLARE LAVTRYKK: Områder hvor polare lavtrykk kan dannes. Det er vanskelig å varsle nøyaktig hvor og når polare lavtrykk treffer.

Foto: Meteorologisk institutt

– Kaldlufta kommer helt fra polisen, og på satellittbilder kan man se dette som linjer av skyer fra iskanten ved Grønland og østover på begge sider av Svalbard. Lenger sør går skygatene over til store bygeskyer, som på satellittbildet vises som hvite symmetriske flekker. I denne kalde luftmassen er det gunstige forhold for polare lavtrykk, skriver Noer på nettsiden Barentswatch

Selv om lavtrykket i morgen skulle gå i oppløsning før det når land vil det uansett bli en god del snø– og haglbyger inn mot kysten av Trøndelag og Nordland det neste døgnet.

Polare lavtrykk svakere enn ekstremvær

Meteorologen understreker at det er viktig å skille mellom ekstremvær og polare lavtrykk.

– Polare lavtrykk er på ingen måte ekstremvær. Ekstremvær er knyttet til de store vinterstormene eller ekstreme nedbørsmengder på sommeren så de er i en helt annen klasse, sier Noer.

I motsetning til ekstremvær er polare lavtrykk små, intensive lavtrykk som dannes i kald arktisk luft over nordlige havområder om vinteren.

– Det kan gi ubehageligheter hvis man er midt oppi det men de er vesentlig mindre i omfang enn ekstremvær. Usikkerheten i varselet på polare lavtrykk er også større enn i forbindelse med ekstremvær, understreker Noer.

Ekstremvær får også navn, i motsetning til polare lavtrykk. Det meteorologiske begrepet brukes derfor kun dersom vinden, nedbøren eller snøskredfaren er så stor at liv og verdier kan gå tapt.