Her kommer varmen til Sør-Norge

Sommeren er på vei sørover i landet. I løpet av det neste døgnet klarner det opp på Vestlandet. Østlandet tørker opp fra onsdag.

Høytrykk og varm luft mot Sør-Norge 23.mai 2016

OVER 20 GRADER: Nord-Norge har hatt sommerlig vær i helgen. Nå er det Sør-Norge sin tur.

Foto: @meteorologene

På Østlandet har det vært søkkvått i helgen. Enkelte stasjoner har målt over 40 millimeter, forteller statsmeteorolog Raphael Escobar Løvdal. Særlig fuktig har det vært i Hedmark, der et par mindre vassdrag har gått over sine bredder.

Gåsbuveien stengt pga nedbør

VÅTT: Mye regn gjør at flere veier i Hedmark er stengt mandag.

Foto: Knut Røsrud / NRK
Rafael Løvdahl

HOLD UT: – Godværet kommer til Østlandet først på onsdag, sier Rafael Escobar Løvdahl.

Foto: May-Linn Finstad / MET

Høytrykket som nå etablerer seg over Færøyene klarer ikke å ta knekken på den fuktige værtypen på Østlandet det nærmeste døgnet.

– Men fra onsdag blir det betydelig bedre. Da blir det 20 grader eller mer flere steder, sier meteorologen, som likevel ikke kan love noen varmerekorder denne uken.

Varer lenge

Godværet kommer først til Vestlandet, før det begynner å jobbe seg østover. Til slutt legger høytrykket seg over hele Sør-Norge.

– Til nå har det vært et luftskille mellom kaldluft i vest og varmluft i øst, denne luften har gått som i en kanal fra Frankrike opp gjennom Europa og har inneholdt mye fuktighet. Men fra onsdag tar høytrykket knekken på fukten og erstatter den med en tørr værtype.

Og når godværet først kommer, ser det ut til å vare ut uken.

– Det ser bra ut resten av uken. Det kan bli noe mer ustabilt til helgen, men foreløpig virker det som om godværet skal holde seg.

Værskille ved Stad

Høytrykket ved Færøyene ligger plassert slik at Vestlandet får nordavind mens det fra Stad og nordover blir pålandsvind.

– Her går det et slags værskille. Fra Stad og nordover blir det byger og for det meste en skyet værtype.

– Men også i Nord-Norge vil været bedre seg fra onsdag. Høytrykket har en lang arm som vil gjøre seg gjeldende også i nord, avslutter Løvdal.