Her blåste det orkan

Fjelltoppen i Jotunheimen var stedet som merket aller mest til det kraftige lavtrykket som skylte inn over norskekysten natt til torsdag.

Juvasshøe

UTSATT: Juvasshøe i Oppland er Norges høyestliggende målestasjon.

Foto: Meteorologisk Institutt

– På Juvasshøe (1894 moh.) ble det målt vindkast opp til 40 meter i sekundet, forteller meteorolog Martin Granerød torsdag morgen. Den nedre grensen for orkan på Beauforts vindskala er 32,6 meter per sekund.

Fullt så ille ble det ikke i lavlandet, men Vestlandet opplevde likevel en skikkelig ruskete høststorm natt til torsdag, som varslet.

– Ved Stad ble det sterk storm, som er hakket under orkan. Resten av kysten i Sogn og Fjordane hadde full storm, det samme hadde deler av Møre og Romsdal. Lenger sør hadde både Rogaland og Hordaland liten storm, forteller Granerød.

Laster Twitter-innhold

Uværet har ført med seg store nedbørsmengder. Flere steder falt det opp mot 50 millimeter nedbør på bare fem timer.

– Det har regnet godt nå i morgentimene, men fronten er nå i ferd med å trekke østover. Det gjør at det går over til bygevær, sier meteorologen.

Tre i vegen i Sykkylven

TRE I VEIEN: I Møre og Romsdal har uværet skapt store problemer i trafikken. Her et tre i veien i Sykkylven.

Foto: Dagfinn Vårsæter

Stormen har ført til en rekke mindre problemer. I Sunndal i Møre og Romsdal ble blikkplater, papp og deler av veggen på to næringsbygg tatt av vinden og strødd utover veibanen på riksvei 70. Vinden skal også ha tatt med seg flere takplater.

Flere fergesamband har også vært innstilt i natt.

I Dalsøyra i Gulen, Sogn og Fjordane, raste deler av veibanen på fylkesvei 57 ut ved sekstiden torsdag morgen. Ingen personer ble tatt av raset, men veien er nå stengt. Det har også gått et jordras på fylkesvei 610 mellom Sande og Viksdalen i Gaular.

Deler av fylkesveg 57 ved Dalsøyra i Gulen har rasa ut i

VEI RASTE UT: 50 meter av veien på Dalsøyra i Gulen, Sogn og Fjordane, raste ut torsdag morgen.

Foto: Gulen brannvesen

I og rundt Bergen er det ingen meldinger om alvorlige hendelser, men flere steder er det mye vann i veibanen torsdag morgen.

Politiet melder ellers om få store problemer i vestlandsfylkene etter stormen.

Det vil fortsatt bli mye vind langs kysten, spesielt på Nordvestlandet og oppover.

– Lavtrykket ligger nå og surrer rundt i Norskehavet, noe som gjør at vinden vil opprettholdes ganske kraftig i Møre og Romsdal og Trøndelag. Det vil bevege seg inn mot Nordland natt til lørdag og føre med seg sør til sørvestlig stiv og sterk kuling. Utover lørdagen vil det dreie sørøstlig og minke i styrke, sier Granerød.