Kaldt og fint helt til mars?

Forskere mener det kalde fine været kan vare lenge, kanskje helt til mars. Årsaken finner de mange tusen meter opp i luften.

Barn på ski
Foto: Scanpix

Har DU tro på forskernes «langtidsvarsel»? Si din mening nederst på siden!

Siste nytt! Månedsvarsel gir forskerne støtte: Kalde uker i vente

Kulden har definitivt festet sitt grep om Norge disse dagene. Og det er nok mange som håper at godværet skal vare lenge, for neste uke går startskuddet for vinterferiene i Norge. Sist ut er Nordland og Tromsø, med ferie i uke 11, 9. - 13. mars.

Nå kommer forskere med en gladnyhet. De mener nemlig at ting som skjer i stratosfæren kan gi kaldt og fint vintervær i mange uker fremover.

Noe skjedde i januar

Tarjei Breiteig

Sannsynligheten for kaldt og fint vær i tiden fremover har økt, mener Tarjei Breiteig.

Foto: Privat

Rundt midten av januar skjedde det noe i stratosfæren, forteller Tarjei Breiteig ved Bjerknessenteret. Det ble varmere og de typiske vestavindene ble svakere.

Etter rundt to uker kom det en respons på bakken. Det ble kaldt over hele landet.

– Vi merket det ved at vestavindene ble svekket her på bakken, akkurat som i stratosfæren. Vi fikk færre lavtrykk inn mot Skandinavia. I stedet har vi fått hyppigere innslag av østlige og nordlige vinder.

«Spår» lang kuldeperiode

Når endringer skjer i stratosfæren varer responsen på bakken gjerne i en til to måneder, forteller Breiteig. Dermed våger han å gi en indikasjon på hvordan vinterværet blir den neste tiden:

– Ut i fra statistikken kan vi si at det vil holde seg forholdsvis tørt og kaldt i Norge ut februar, kanskje også enda lengre.

Men statistikk kan som kjent skjule store variasjoner. Selv om sannsynligheten for fint vinter vær har økt, er usikkerheten stor.

– Dette er så usikkert at det grenser til å spå.

Kan gi bedre langtidsvarsler?

Sikre langtidsvarsler er noe som mange ønsker seg. Problemet er at været her i nord er mye mer kaotisk og uforutsigbart enn andre steder, som for eksempel i tropene.

Sammen med kollega Erik Kolstad ser Breiteig nå nærmere på muligheten for å bruke stratosfæren som grunnlag for nettopp langtidsvarsling.

– Siden det tar tid fra forandringer i stratosfæren forplanter seg til bakken, gir det potensiale for langtidsvarsling. Men det er usikkert hvor stort det egentlig er, fordi det er så mange andre ting som også påvirker.

– Interessant

Tor Helge Skaslien, regionleder ved Meteorologisk institutt, mener Breiteig og Kolstad sitt prosjekt høres interessant ut.

Han understreker at stratosfæren alltid blir tatt med når værvarslene lages.

– At forholdene i nedre del av stratosfæren påvirker været er det ingen tvil om. Men som Breiteig sier er det mange andre ting som påvirker, og over tid tar de kaotiske elementene i atmosfæren over.