Normal

Forblåst avslutning på påsken

Ruskevær setter inn i helligdagene og kanskje blir det trøbbel for deg som skal med bil over fjellet.

Uvær

UVÆR: Lørdag ettermiddag og kveld kan det blåse opp til både storm og kuling langs kysten og i fjellet. I verste fall herjer vinden både søndag og mandag.

Foto: Harald Albrigtsen

Det beste påskeværet har vi definitivt lagt bak oss. De neste dagene feier lavtrykkene inn over landet og gir skyer, mildvær og vind. Men fortvil ikke, for det finnes også lyspunkter!

Her får du vite litt om både oppturer og nedturer på værfronten de neste dagene.

Forblåste dager - stormfull lørdag

– Det drar seg til med lavtrykk nå, sier statsmeteorolog Per Egil Haga i Oslo. Frem til og med fredag er lavtrykkene ganske svake, men lørdag smeller værgudene til med kraftigere saker.

Andre halvdel av lørdagen blåser det opp. Kanskje blir det liten storm i Sogn og Fjordane og Nordland, mens resten av kystområdene på Vestlandet og i Midt-Norge kan få kuling.

– Vinden gir seg ikke med det første. Det kan bli tre forblåste dager, sier Hagas meteorologkollega Arnstein Tjøstheim i Bergen.

Trøbbel på fjellovergangene?

Vinden vil merkes godt også i fjellet, forteller meteorologene. Og når snø slår følge med vinden er det duket for trøbbel - og kanskje blir det både kolonnekjøring og stengte fjelloverganger?

– Følg godt med på vær- og veimeldingene når det nærmer seg, er rådet fra meteorologene.

Enn så lenge er værvarslene usikre, men mye tyder på at både lørdag og søndag og kanskje også mandag kan bli vanskelige dager for bilistene.

Søkkvåt søndag på Sørlandet

Nesten hele landet får nedbør i løpet av helligdagene. I første omgang er det Vestlandet sør for Stad som får det våteste været, mens det kommer litt mindre nordover i landet.

Fra lørdag kveld og utover peker Sørlandet seg ut som en ekstra våt plass, forteller Per Egil Haga.

– Med temperaturer godt over på plussiden blir det mest regn. Det er kanskje Sørlandet som får mest nedbør fra lørdag kveld og resten av påsken.

Påske 2013

SOL: Det fineste påskeværet har vi lagt bak oss, men du kan finne sola også de neste dagene. Om du er heldig.

Foto: Jo Bjørnar Hausnes

Flest lyspunkt i nord?

Nå legger skyene seg som et grått teppe over landet - men kanskje blir det små smutthull hvor solen skinner gjennom?

Det er gjerne Nord-Norge som vinner sola når været kommer fra sør, slik det gjør siste del av påsken. Og i Øst-Finnmark og på Vidda ser det ganske bra ut, forteller Tromsø-meteorolog Gunnar Noer. Men noen stor solfest har ikke landsdelen i vente, legger han til.

Noer og kollegene plukker ut disse lyspunktene i perioden fredag til mandag:

  • Østafjells: Fredagen blir den best av helligdagene
  • Vestlandet: Siste halvdel av fredag og starten på lørdagen kan bli bra.
  • Midt Norge: Enda litt bedre her enn på Vestlandet. Mindre vind og mindre nedbør.
  • Nord-Norge: Sol i Troms og Finnmark på lørdag. Aller best blir været i Øst-Finnmark og på Vidda. Se heller ikke bort fra at søndagen blir bra i nord.