Flomvarsel sendt ut for Sør-Vestlandet

I løpet av et døgn kan det bøtte ned over 100 liter vann per kvadratmeter.

Flom

Snømelting og mye nedbør kan føre til flom i helgen.

NVE har sendt ut flomvarsel i morgen for Vestlandet sør for Stad og Agder.

– Store nedbørsmengder og snøsmelting gjør at det blir raskt stigende vannføring i bekker og elver. I tillegg er det en del snø enkelte plasser som har tettet rør, sluker og andre avløpsveier som kan gi oversvømmelser, forteller Ingjerd Haddeland ved NVEs flomvarslingstjeneste.

50 - 100 millimeter regn

paraply

Det ventes mellom 50 til 100 millimeter nedbør på lørdag.

Foto: Digo Souza / Flickr

Nedbøren vil komme som regn opp til 1000-1200 meter i Hordaland og sørover mens i Sogn og Fjordane er snøgrensen litt lavere.

– Det blir mellom 50 og 100 millimeter nedbør, og siden det blir mildere vil mesteparten komme som regn. Dette er store nedbørsmengder, understreker meteorolog Kjersti Opstad Strand ved Vervarslinga for Vestlandet.

1 millimeter nedbør tilsvarer ca. én liter per kvadratmeter. Det tilsvarer ti 10-litersbøtter med vann per kvadratmeter på 24 timer der det skal regne mest.

Ventes liten storm

I kveld og i morgen tidlig kan det også bli liten storm på i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane. Så litt sidelengs regn i morgen må en regne med!

– Den sterkeste vinden blir langs kysten. Når det er sørlig vind tar ikke vinden så langt inn i lande, men i fjellet kan det blir sørøstlig vind og da kan det bli kuling i fjellet, sier meteorologen.

Økt skredfare

Kombinasjon av regn og snøsmelting medfører også økt fare for jord- og løsmasseskred.

Dette gjelder spesielt i terreng med bratte skråninger og langs bekkeløp.