Flommen et varsel om fremtiden

Flommen som herjer Pakistan kan være et varsel om hva som er i vente som følge av klimaendringene.

Flommen i Pakistan

FLOMKATASTROFEN: Flommen i Pakistan kan ha kommet som følge av klimaendringer mener forskere. Når temperaturen stiger kan verden vente seg både intens tørke og voldsommere oversvømmelser.

Foto: Bilde fra video

Nødhjelp slippes ut av helikoptre til flomofre i Pakistan

NØDHJELP: Vannflasker slippes ut fra helikoptre til flomofte i Pakistan.

Foto: ASIF HASSAN / Afp
Flomkatastrofen i Pakistan

KONSEKVENSER: Flommen har skapt store konsekvenser, og forskere lurer på om flommen kan være en av følgene til klimaendringene.

Foto: BEHROUZ MEHRI / Afp

Klimaforskerne gjør det klart at en enkelt flom ikke er bevis for at det foregår global oppvarming.

Men den voldsomme monsunflommen som herjer Pakistan kan være en av følgene til klimaendringene i verden i følge forskere, melder NTB.

Store konsekvenser etter flommen

Når temperaturen stiger kan verden vente seg både intens tørke og voldsommere oversvømmelser.

For de 160 millioner pakistanerne, som allerede jevnlig rammes av flom og tørke, vil mer ekstremt vær koste flere liv og true infrastruktur og avlinger av ris, bomull, og hvete.

Forskerne sier at Pakistan også på lengre sikt får merke følgene av mindre smeltevann fra isbreene i Himalaya til Indus-elva, som er landets livgivende hovedarterie.

Rekordnedbør i Pakistan

Det var enorme nedbørsmengder i fjellområdene lengst nord i Pakistan og Afghanistan i de siste dagene i juli som utløste årets storflom.

– 400 millimeter på to dager var rekord. Den eneste forklaringen har å gjøre med klimaendringer, siden det sjelden er monsunregn i de områdene, sier direktør Qamar-uz-Zaman Chaudhry ved Pakistans meteorologiske institutt til NTB.

Han mener han ser tegn til at monsunbeltet er i ferd med å flytte seg og at det samtidig gir mer intenst regn.

Enorme mengder skog ødelagt

Flom i Mehmood Kot i Pakistan

REKORDNEDBØR: Det var enorme nedbørsmengder i fjellområdene lengst nord i Pakistan og Afghanistan i de siste dagene i juli som utløste storflommen.

Foto: Arif Ali / Afp
Flaumoffer ventar på å bli plukka opp.

FLOMOFFER: Flommen har gjort over 2 millioner mennesker husløse.

Foto: ADREES LATIF / Reuters

En medvirkende årsak til årets flom ifølge Qamar-uz-Zaman Chaudhry kan også være avskogingen langs dalsidene og det faktum at stadig flere mennesker bor i flomutsatte områder etter hvert som befolkningen vokser.

Pakistan har mistet enorme områder med skog de siste tiårene, samtidig som overdreven beiting bidrar til å ødelegge det som er igjen av vegetasjon.

Vanskelig å fastslå årsaker til flom

Klimaforskere sier det er mye lettere å fastslå en forbindelse mellom hetebølger og tørke, slik som den som har utløst skogbranner og ødelagt hveteavlingen i Russland.

– Flom er det mye vanskeligere å fastslå årsaken til, sier den australske klimaforskeren Neville Nicholls til NTB.

Oftere kraftig nedbør

Indiske eksperter peker på høyere temperaturer i Himalaya og mer intense nedbørsperioder.

– Ingen kan med sikkerhet si at alt dette skyldes klimaendringer, men det er tegn som tyder på mye større hyppighet av kraftig regnvær de siste 20 årene, sier Bishwajit Mukhopadhyay ved det indiske meteorologiske institutt til NTB.

Må tilpasse seg

Forskerne sier at verdens nasjoner må begynne å tilpasse seg virkningene av klimaendringer slik som intens tørke og flom. Men de fattige landene har mindre midler til å takle utfordringen.

– Pakistan trenger blant annet bedre varslingssystemer, bedre lagringsmuligheter for drikkevann og kanskje også å flytte folk fra flomutsatte områder, sier Andrew Ash, som leder et forskningsprogram for klimatilpasninger i Australia til NTB.

Men han understreker at det ikke er mulig å tilpasse seg alle eventualiteter.

– Det er grenser for tilpasning. Vi tror gjerne at vi kan tilpasse oss ethvert problem som måtte oppstå. Men slike begivenheter som denne flommen viser at vi ikke kan tilpasse oss bort fra alle virkninger av klimaendringene, sier han til NTB.